Vooral particuliere beleggers zijn de koopstarter te slim af

23 augustus 2021

Veel huizenkopers denken dat ze vooral in de weg worden gezeten door grote institutionele beleggers. Maar niets is minder waar. Vooral particuliere vastgoedbeleggers zorgen ervoor dat een koopstarter achter het net vist. Een pensioenfonds heeft doorgaans geen interesse in een enkele woning, zij gaan meer voor grote projecten. Daar komt bij dat grote institutionele beleggers doorgaans ook investeren in betaalbare huurwoningen, zodat ze iets ‘terugdoen’ voor de woningmarkt. Maar een particuliere kleine belegger kan met vlot gemak fors overbieden op een huis. Zelfs met een wat lager rendement van pakweg 2% is de winst zodanig dat de investering de moeite waard is.

Een huis moet weer consumptiegoed worden

Volgens Ria Roerink, werkzaam bij De Nederlandsche Bank (DNB) moeten er drastische maatregelen worden genomen om de huizenmarkt in Nederland te hervormen. Alleen dan komt er een reële kans voor koopstarters. De hogere overdrachtsbelasting die particuliere vastgoedbeleggers nu moeten betalen zet niet echt zoden aan de dijk volgens haar. Ze hebben daardoor iets hogere kosten, maar dat verschil is marginaal. De leenruimte voor starters vergroten zorgt onherroepelijk voor nog hogere huizenprijzen. Verkopers weten immers dat een koper meer kan lenen en stellen hun vraagprijs voor een woning dus simpelweg hoger.

Vooral particuliere beleggers zijn de koopstarter te slim af

Drastische maatregelen voor de Nederlandse woningmarkt

Roerink constateert dat Nederland niet ontkomt aan vergaande maatregelen om ervoor te zorgen dat woningen weer betaalbaar te maken. Daarnaast moeten er voldoende huurwoningen beschikbaar komen in de vrije sector, bedoeld voor diegenen die vanwege de hoge huizenprijzen geen huis kunnen kopen maar voor wie een sociale huurwoning ook niet aan de orde is. Fiscale hervormingen alsmede grootschalig bouwen van woningen vergt uiteraard tijd. Daarom is het idee om woningen in bepaalde wijken en buurten uit te sluiten voor particuliere vastgoedbeleggers wellicht voor de korte termijn de beste oplossing. Op deze manier wordt een woning weer consumptiegoed, zoals het ooit was bedoeld.

Bron: Het Financieele Dagblad