Volgens onderzoek bepaalt werkomgeving prestaties

21 oktober 2019

De jacht op talent is een thema binnen alle branches. Toppresteerders worden via headhunters in een ander bedrijf ondergebracht. Met het perspectief daar even hoge resultaten te behalen. Maar klopt die verwachting eigenlijk wel? Uit onderzoek blijkt dat dat niet het geval is. De uitkomsten laten namelijk zien dat de werkomgeving prestaties van mensen voor een groot deel bepaalt. Een interessant gegeven voor bedrijven, die op zoek zijn naar sterspelers. Zijn ze de investering wel waard?

Teamspelers doen het beter

De mate waarin de werkomgeving prestaties beïnvloedt, is hoog. Chirurgen presteren bijvoorbeeld beter binnen hun eigen ziekenhuis en team dan elders. Ook in de financiële wereld zijn de resultaten van toppers minder als ze overstappen naar een ander bedrijf. Volgens gedragsonderzoekers heeft dit te alles maken met de werkomgeving. En in het bijzonder met het team waarbinnen gewerkt wordt. Een arts of financieel specialist, die zijn hele team meeneemt naar een andere werkplek, zet namelijk wél een topprestatie neer.

Volgens onderzoek bepaalt werkomgeving prestaties

In nieuwe werkomgeving prestaties van eerder niveau behalen?

De mensen om je heen bepalen je gedrag voor een belangrijk deel. Daarom lopen de prestaties van talentvolle mensen vaak terug bij de overstap naar een ander bedrijf. Hoewel dit gegeven bekend is, weegt het meestal niet mee in het zoeken naar mensen. Wat betekenen deze onderzoeksresultaten voor bedrijven? Volgens de onderzoekers is het belangrijk om mensen intern alle kans te bieden om topprestaties te behalen. Daarnaast zou een compleet team binnengehaald kunnen worden. En als een bedrijf toch een toppresteerder wegkoopt bij de concurrent? Dan zal deze de tijd moeten krijgen zijn oude niveau weer te bereiken in een nieuwe setting.

Bron: NRC.next