Verkoop miljoenenwoning steeds minder zeldzaam

25 januari 2022

Ooit was het een zeldzaamheid: de verkoop van een miljoenenwoning. Sinds de huizenprijzen met sprongen tegelijk omhoog gaan is het allang geen uitzondering meer dat voor een woning meer dan 1 miljoen euro moet worden betaald. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werd in het vierde kwartaal van 2021 voor 5% van de verkochte woningen een bedrag met zes nullen of meer neergeteld.

Meeste verkopen in Amsterdam

Van de 1.500 miljoenenwoningen die in het vierde kwartaal van 2021 werden verkocht, stond 21% in Amsterdam. Maar ook in andere grote steden zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag verwisselt een woning steeds vaker voor 1 miljoen of meer van eigenaar. Traditioneel dure gemeenten als Bloemendaal en Blaricum zijn nog altijd goed voor peperdure huizen. De helft van de woningen die daar werd verkocht kostte meer dan een miljoen. In de eveneens rijke gemeenten Heemstede en Wassenaar ging het om een derde van de transacties. De Bilt en Laren volgen met 25% van de verkochte huizen.

Verkoop miljoenenwoning steeds minder zeldzaam

Dure huizen zijn grote huizen

Wanneer je je oog laat vallen op een miljoenenwoning dan krijg je daar natuurlijk wel wat voor. Een huis dat meer dan een miljoen moet kosten is doorgaans twee keer zo groot als de gemiddelde woning, namelijk minimaal 225 m2. Daar krijg je dan ook een ruim stuk grond bij, dat is zelfs vier keer zo groot. De gemiddelde perceeloppervlakte bij de verkoop van een miljoenenwoning is 800 vierkante meter. Koop je in Amsterdam een miljoenenwoning dan moet je het in 7 van de 10 gevallen een appartement doen. In andere steden gaat het bij de helft van de verkopen om een vrijstaande woning. Opvallend is nog dat bij de aankoop van een miljoenenwoning in slechts 57% meer werd betaald dan de vraagprijs. Bij het totaal van alle woningen gaat het inmiddels om 8 van de 10 verkopen.

Bron: Het Financieele Dagblad