Verhuurders beëindigen contracten met bedrijven die gelieerd zijn aan Rusland

16 mei 2022

Precieze cijfers en namen van getroffen bedrijven zijn niet beschikbaar vanwege privacy. Maar het is duidelijk dat verhuurders van vastgoed zoals IWG en CBRE een aantal huurcontracten met aan Rusland gelieerde huurders heeft beëindigd. Het gaat daarbij om Russische gesanctioneerden die op de zwarte lijst van de EU staan of bedrijven die daar nauwe banden mee hebben. Die lijst werd opgesteld naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad komt naar voren dat het in ieder geval gaat om de Russische aluminiumproducent Rusal en de Amsterdam Trade Bank, die in april 2022 failliet ging.

RVO stelt meldplicht in

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het meldpunt voor bedrijven die kantoorruimte verhuren aan bedrijven die banden hebben met gesanctioneerden uit Rusland. Verhuurders moeten deze contracten direct beëindigen. De regering heeft voormalig minister Stef Blok aangesteld als ‘sanctiecoördinator’. Maar omdat in Nederland geen overzicht beschikbaar is van aan Russen verhuurd vastgoed, laat staan van verhuur aan gesanctioneerden, verloopt de handhaving van het beleid van de Nederlandse regering tot nu toe moeizaam.

Verhuurders beëindigen contracten met bedrijven die gelieerd zijn aan Rusland

Beleid is lastig uitvoerbaar

Ook als wel bekend is dat een eigenaar of gelieerde op de zwarte lijst staat is het lastig om te bepalen of sancties moeten worden toegepast. Russische oligarchen hebben in sommige gevallen hun belang in buitenlandse bedrijven verlaagd tot onder de 50%. Hierdoor hebben ze geen zeggenschap over het bedrijf maar natuurlijk wel forse invloed. De kans is aanwezig dat er op korte termijn rechtszaken worden gestart door huurders van wie het huurcontract is beëindigd. Volgens advocaten die zijn gespecialiseerd in huurrecht lopen verhuurders geen risico als ze het beëindigen van het contact met goede argumenten hebben onderbouwd.

Holland & Barrett

Het Nederlandse bedrijf Holland & Barrett staat onder belangstelling van de overheid. Dit heeft te maken met het feit dat een aantal Russische gesanctioneerden een aandeel heeft in het bedrijf. Omdat het om minderheidsbelangen gaat verwacht Holland & Barrett echter geen problemen. Een ander verhaal is de Rus Igor Kesajev. Hij staat als handelaar in zowel sigaretten als wapens op de sanctielijst en huurt vastgoed in Den Haag. Dit vastgoed is in handen van een Russische investeerder. Deze geeft aan dat een advocaat naar de zaak kijkt.

Bron: Het Financieele Dagblad