Vastnet trekt de winstprognose voor 2020 in

18 mei 2020

Vastnet heeft alle eerder gedane prognoses voor 2020 in. Ook heeft de winkelvastgoedbelegger besloten het dividend te verlagen. Het bedrijf vindt de vastgoedmarkt door het coronavirus momenteel te onzeker.

Eerste kwartaal

Vastnet heeft dit zelf bekend gemaakt na het eerste kwartaal. Eerder ging het nog uit van een winst van €2.05 tot €2,15 per aandeel over het jaar 2020. Dit is echter niet langer realistisch, zo wordt nu gesteld. De situatie inschatten is eigenlijk onmogelijk.

Problemen met huurders

De omvang van de portefeuille van Vastnet is ongeveer 1,6 miljard euro. Bovendien heeft het een aantal grote huurders zoals H&M, JD Sports en moederbedrijven van onder andere Zara en ICI Paris XL.

Nog geen gevolgen

In het eerste kwartaal waren nog geen gevolgen te merken van de pandemie. Er was op dat moment nog geen impact van het virus te merken. Er werden tien huurcontracten die samen 1,3 miljoen euro waard waren afgesloten tot en met maart. Vastnet richt zich vooral op kleine panden die in historische binnensteden gevestigd zijn.

Vastnet trekt de winstprognose voor 2020 in

Het gevolg van lockdowns

De huurders van Vastnet hebben last van de maatregelen die in veel landen genomen zijn. In België, Frankrijk, Nederland en Spanje zijn lockdowns en sluitingen van kracht. De belegger is daarom in gesprek met huurders. Met hen worden afspraken gemaakt.

Nog veel onduidelijk

De inhoud van de afspraken is op dit moment nog niet duidelijk. Daardoor is ook nog geen inschatting te maken van de impact op de verwachte huurinkomsten van Vastnet. Wel is al duidelijk dat het slotdividend over 2019 wordt verlaagd.

Geen interim-dividend

Ook is besloten om het interim-dividend over 2020 te schrappen. Eerder dit jaar betaalde Vastnet een private placement van 25 miljoen euro terug aan een investeerder. Er is nu nog één private placement van 38 miljoen euro die later in 2020 afloopt.

Bron: Het Financieele Dagblad