Triodos Bank kiest voor een duurzaam demontabel houten kantoor

23 september 2019

De Triodos Bank is al vanaf de oprichting de bank die duurzaam bouwen hoog in het vaandel heeft. Dit komt nu ook tot uiting in het nieuwe kantoor van de bank in Driebergen dat in november 2019 in gebruik wordt genomen. Het pand is grotendeels gemaakt van houten panelen die, mocht het kantoor moeten worden afgebroken, kunnen worden gedemonteerd en gerecycled. Daarnaast is het kantoorpand ook nog eens energieneutraal.

Het kantoor van de toekomst is van hout en glas

Triodos heeft een kantoorpand laten neerzetten dat naast de houten delen ook groene daken heeft. Het pand is geheel omhuld met glas, er komt geen baksteen aan te pas. Het duurzaam bouwen is ook in het pand toegepast. Zowel voor warmte als voor koude is een opslag gerealiseerd. Het kantoor is voorzien van maar liefst 3.000 zonnepanelen. En er zijn 120 laadpalen voor elektrische auto’s die overtollige energie terug leveren aan het netwerk.

Triodos Bank kiest voor een duurzaam demontabel houten kantoor

Hoeveelheid hout groeide in 11 minuten

Het architectenbureau dat het pand ontwierp maakte een berekening waaruit blijkt dat het hout dat nodig was voor dit gebouw in slechts iets meer dan 11 minuten groeide. Het hout is afkomstig uit een Duits bos. Het pand is ‘in elkaar geschroefd’ met ruim 165.000 schroeven. Hierdoor kan het relatief simpel worden gedemonteerd als de bank besluit dat het pand kan worden afgestoten. De materialen kunnen vervolgens opnieuw worden gebruikt. De architect spreekt dan ook liever van ’losgoed’ dan van vastgoed bij deze manier van bouwen.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven.nl