TNO verwacht forse toename van vraag om verpleeghuiszorg

6 januari 2020

TNO voorspelt dat we over pakweg 20 jaar twee keer zo veel plaatsen nodig hebben in verpleeghuizen. De uitbreiding van verpleeghuiszorg gaat niet snel genoeg. De vergrijzing zal flink toenemen, omdat de babyboom generatie de komende jaren de leeftijd bereikt van toenemende vraag om zorg. Dat, plus het feit dat we steeds ouder worden, zal ertoe leiden dat er veel meer plaatsen nodig zijn in verpleeghuizen voor ouderen. De verwachting is dat er rond 2030 1,2 miljoen 80-plussers in Nederland zullen wonen, een stijging van 400.000. Nog eens tien jaar later is de vraag naar verpleeghuisbedden verdubbeld ten opzichte van de huidige situatie. Op dit moment is er al een tekort van 15.000 bedden.

Extra plekken en vervanging van verouderde accommodaties nodig

In de periode tot 2040 moeten er ruim 125.000 plaatsen bij komen in de verpleeghuiszorg. Dat zijn er 2,5 keer meer dan aanvankelijk werd gedacht. Daar komt nog bij dat ruim 40.000 plaatsen nu zijn gerealiseerd in accommodaties die verouderd zijn en daarom vervangen moeten worden. TNO wijst er wel op dat het hier gaat om een prognose die geen rekening houdt met bepaalde aspecten zoals het feit dat mensen niet alleen ouder worden maar ook langer gezond en daardoor zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarnaast zijn er meer kleinschalige projecten voor ouderen. Deze kunnen het tekort mogelijk deels oplossen.

TNO verwacht forse toename van vraag om verpleeghuiszorg

Miljardeninvesteringen nodig in de verpleeghuiszorg

De komende jaren zijn er miljarden nodig om de groeiende vraag naar verpleeghuiszorg te kunnen opvangen. Investeerders zijn vaak niet geïnteresseerd in verpleeghuizen, omdat op 24 uurs zorg geen winst mag worden  gemaakt. Voor thuiszorg geldt die regel nog niet, en daardoor zoeken veel vastgoedinvesteerders hun heil hier. Het kabinet ziet deze ontwikkeling ook en wil daarom ook voor woonprojecten die thuiszorg bieden de regels omtrent het maken van winst aanscherpen. Buitenlandse investeerders zijn overigens wel geïnteresseerd in de Nederlandse markt als het gaat om verpleeghuizen. Ze zien deze namelijk als stabiel en daardoor toch winstgevend.

Bron: Het Financieele Dagblad