Ben Tiggelaar: Ook managers en ondernemers verantwoordelijk voor klimaatverandering

3 januari 2021

Ben Tiggelaar geeft in zijn column in NRC Next zijn visie op klimaatverandering. In ‘Reimagining capitalism in a world on fire’ stelt Rebecca Henderson, hoogleraar aan Harvards, twee vragen. Ten eerste: Is klimaatverandering een bedreiging? en ten tweede: Zullen uitsluitend regeringen dit probleem gaan oplossen? Managers en ondernemers die deze vragen kregen voorgelegd antwoordden op de eerste vraag volmondig ‘ja’ en op de tweede met ‘nee’. Hendersons boek is inmiddels een bestseller en werd onlangs ook in het Nederlands vertaald.

Ben Tiggelaar Ook managers en ondernemers verantwoordelijk voor klimaatverandering

Een belangrijke rol voor ondernemers, maar niet zonder strenge regels

Henderson is ervan overtuigd dat ondernemers een belangrijke rol kunnen spelen bij de visie op klimaatverandering. Maar dan moeten er wel strenge regels gelden om alles in goede banen te leiden. Deze regels moeten volgens de hoogleraar op 5 pijlers rusten:

1: Gedeelde waarde: Als voorbeeld geeft Henderson het theebedrijf Lipton. Zij wisten hun procedures sterk te verduurzamen, dit leidde tot groei van hun marktaandeel.

2: Een hoger doel: Een bedrijf moet zichzelf zien als een gemeenschap met een gezamenlijk doel, en dus veel minder als een bedrijf dat geld verdient voor de aandeelhouders

3: Financieel inzicht: Financiën moeten niet gericht zijn op de korte maar op de langere termijn en op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Blackrock, één van ’s werelds grootste beleggers, probeert dit standpunt uit te dragen.

4: Precompetitieve afspraken: Er worden in steeds meer sectoren afspraken gemaakt over eerlijke salarissen en duurzaam produceren. Bedrijven die innoveren, worden op deze manier niet gedwarsboomd door bedrijven die nog niet zo ver zijn.

5: Hervormingen: Overheden en instituten moeten moderniseren. Bedrijven moeten niet uit zijn op de goedkoopste optie die de meeste winst oplevert. Ze moeten zich juist inzetten voor wetgeving die het milieu in acht neemt.

Een nieuwe wereld na corona

Door ondernemers en ook overheden wordt nu al volop gefilosofeerd over de nieuwe wereld nadat de corona pandemie voorbij is. Volgens Ben Tiggelaar biedt Henderson heel wat handvaten in haar boek die daarbij een belangrijke rol verdienen.

Bron: NRC Next