Tienduizend extra woningen na transformatie lege winkelpanden

23 november 2020

Als leegstaande winkelpanden worden omgebouwd tot woningen kan dit naar schatting 10.000 extra appartementen opleveren. De winkeltransformatie naar woningen kan in zeker 70 Nederlandse binnensteden het woningtekort met 7% verminderen, zo constateert vastgoedadviseur Colliers International in hun rapport ‘Transformatie van Winkels naar Woningen’. Ongeveer 40% van de winkelpanden is geschikt voor deze transformatie, in totaal zo’n 340.000 vierkante meter.

Tienduizend extra woningen na transformatie lege winkelpanden

De meeste kansen liggen in de grote steden

Uit het rapport blijkt dat de winkeltransformatie naar woningen vooral in de grootste steden kansen biedt. In Den Haag zouden op die manier 251 woningen kunnen worden gerealiseerd, in Eindhoven 227. Maar ook in Heerlen en Maastricht liggen kansen. Hier zouden 330 respectievelijk 288 nieuwe woningen beschikbaar kunnen komen. Er zijn echter nog wel de nodige belemmeringen voordat er massaal winkelpanden kunnen worden omgebouwd. Veel vastgoedeigenaren staan niet meteen te trappelen om woningen te realiseren in hun winkelvastgoed. In sommige gevallen kost de transformatie meer dan wat het pand als woning oplevert. Dit probleem speelt bijvoorbeeld in Heerlen, waar de prijs voor woningen een stuk lager ligt dan in de Randstad. Daar komt bij dat gemeenten niet altijd bereid zijn om het bestemmingsplan voor de binnenstad te wijzigen.

Gemeenten moeten de regie in handen nemen

Volgens het rapport van Colliers International is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten als het gaat om de winkeltarnsformatie naar woningen. Zij moeten het initiatief nemen om partijen bij elkaar te brengen. Winkeliers, vastgoedeigenaren en financiers moeten in samenwerking met de gemeente tot overeenstemming komen om ervoor te zorgen dat leegstaande winkelpanden kunnen worden omgebouwd tot woningen om op die manier een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

Bron: Stadszaken.nl