Systeem van bieden op koopwoningen moet veel transparanter

4 mei 2021

De prijzen van koophuizen blijven maar stijgen. Een oorzaak is volgens deskundigen dat er te weinig transparantie is bij het bieden op koophuizen. Mensen die op zoek zijn naar een koophuis bieden soms uit wanhoop tienduizenden euro’s boven de vraagprijs omdat ze deze keer toch echt de koper willen worden in plaats van voor de zoveelste keer achter het net te vissen. Om de verkoop van woningen eerlijker te laten verlopen moet er volgens diezelfde deskundigen een aantal zaken anders worden geregeld.

Stop met het blind bieden op woningen

Een eerste stap naar meer transparantie zou kunnen zijn dat bieders te horen krijgen voor hoeveel de woning uiteindelijk is verkocht. Zat ik met mijn bod van 40.000 boven de vraagprijs in de buurt of niet? En dan is het blind moeten bieden. Veel woningen worden verkocht op basis van inschrijving. Gegadigden weten dus niet wat anderen bieden en moeten blind een bod doen. Dat bod is ook meteen hun eindbod. Als ze er 5.000 onder zitten is het helaas jammer dan. Terwijl een bieder misschien wel een hoger bod zou willen doen, wetend dat hij er dichtbij zit. Meer transparantie bij het bieden op koophuizen zou de prijzen bovendien ook minder snel opdrijven is de verwachting.

‘Er moet meer gebouwd worden’

Makelaars en andere belanghebbenden hameren erop dat er meer gebouwd moet worden. Het tekort aan woningen, dat is de reden dat huizenprijzen de pan uit rijzen. Dit kan alleen opgelost worden door meer woningen te realiseren. Deels is dat waar, er is een aangetoond tekort aan woningen in Nederland. Maar dat rechtvaardigt in lang niet alle gevallen dat het bieden op koophuizen soms volledig uit de hand loopt.

Systeem van bieden op koopwoningen moet veel transparanter

Online transparant bieden

De NVM is er klaar voor. Er is een online platform beschikbaar waar mensen die een bepaald huis willen kopen een bod kunnen uitbrengen. De biedingen van andere geïnteresseerden zijn hierop gewoon zichtbaar. Zo kun je als aspirant koper dus zien wat het hoogste bod is, net zoals bij de online veiling van vakantiereizen, grootverpakkingen vaatwastabletten of een design horloge. Je kunt dan zelf bepalen of je je bod wilt verhogen of dat je de woning aan je voorbij moet laten gaan. Door meer transparantie in het bieden op koophuizen in te bouwen zal de woningmarkt een deel van zijn oververhitting misschien kwijtraken.

Dit systeem is beschikbaar, maar veel makelaars maken er geen gebruik van. Waarom niet? Omdat ze garen spinnen bij blind bieden. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger hun commissie. Hier ligt een schone taak voor politiek Den Haag: Maak het bieden volledig transparant door openlijk bieden wettelijk te verplichten.

Bron: Het Financieele Dagblad