Stijgende vraag naar vakantiewoningen in de provincie zorgt voor stijgende prijzen

4 augustus 2020

De vraag naar vakantiewoningen in de provincie stijgt fors. Vooral vakantiewoningen in Zeeland, Drenthe en Friesland mogen zich verheugen in een groeiende populariteit. Huizen die soms al jaren te koop stonden, worden nu ineens verkocht voor de vraagprijs, soms tot verbijstering van de eigenaar. Er is vooral vraag naar grotere, vrijstaande vakantiewoningen, zo blijkt uit de verkoopcijfers.

Behoefte aan ruimte zorgt voor stijgende verkoop

De coronacrisis heeft in een paar maanden tijd gezorgd voor een andere manier van denken. Mensen willen genieten, realiseren zich meer dat het zomaar afgelopen kan zijn. Daarom gaan nu meer mensen op zoek naar vakantiewoningen in de provincie. Hoewel er ook groeiende interesse is voor huizen in Frankrijk en andere populaire vakantielanden, zijn er ook opvallend veel mensen die hun tweede woning in eigen land willen kopen.  Vooral vakantiehuizen in het hogere prijssegment zijn in korte tijd enorm populair geworden. Een huis aan het water in Zeeland of aan één van de Friese meren spreekt veel mensen aan. En omdat Nederlanders spaarders zijn, is er nog voldoende geld beschikbaar voor de aankoop van een royale vakantiewoning.

Stijgende vraag naar vakantiewoningen in de provincie zorgt voor stijgende prijzen

Makelaars zien de vraag snel stijgen

Makelaars in vakantiewoningen in de provincie zien dat de vraag de laatste maanden snel stijgt. In maart en april 2020, toen de coronacrisis net begon, zakte de vraag in. Maar vanaf mei trekt de markt sterk aan, alsof kopers een ‘nu of nooit’ gevoel krijgen. De vakantiewoning wordt nu ook vooral voor eigen gebruik aangeschaft. Was voorheen zo’n 80% van de vakantiewoningen alleen voor de verhuur, nu kopen mensen een tweede huis om er ook zelf naartoe te gaan.

Ook investeerders zien kansen in vakantiewoningen

Vakantiewoningen zijn niet alleen in trek bij mensen die er deels zelf gebruik van willen maken. Ook bij investeerders is de vraag groeiend. Er worden meer huizen verkocht en er is een groei in het aantal opties op bouwprojecten. Zeker als de trend van meer thuiswerken een blijvertje is, zullen meer Nederlanders op zoek gaan naar een vakantiewoning in eigen land, waar ze een deel van de tijd kunnen doorbrengen.

Bron: Het Financieele Dagblad