Sterke stijging in woningverkopen bij BAM

6 mei 2024

BAM verkoopt fors meer woningen

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft bouwbedrijf BAM aanzienlijk meer woningen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte woningen steeg naar 440, terwijl dit vorig jaar op 182 lag. Hoewel deze cijfers nog onder die van 2022 (580 woningen) en 2021 (890) liggen, is het een significante verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Particulieren tonen hernieuwde interesseBouwen buiten de stad heeft niet alleen nadelen

De stijging in woningverkopen is voornamelijk toe te schrijven aan particuliere kopers, die aan het begin van dit jaar opnieuw de stap naar het kopen van een huis durfden te zetten. Dit wordt mede gestimuleerd door salarisverhogingen, stabiele rentetarieven en een gunstige werkgelegenheidssituatie. Echter, beleggers blijven vooralsnog terughoudend om te investeren in woningen.

Verwachtingen voor 2024

Voor het hele jaar 2024 verwacht BAM ongeveer 1.700 woningen te verkopen, een aantal dat vergelijkbaar is met dat van 2023.

Kostenoverschrijdingen en omzetdaling

In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde BAM een omzet van 1.409 miljoen euro, wat een daling van 3 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. De winstmarge (EBITDA) daalde van 4,0 naar 3,1 procent. De Nederlandse tak van BAM droeg meer bij aan de winst dan vorig jaar, voornamelijk door de woningontwikkeling, de bouwsector en positieve bijdragen van infrastructuurprojecten.

Uitdagingen in utiliteitsbouw

BAM ondervindt echter problemen in de utiliteitsbouw, met name door ontwerpproblemen en kostenoverschrijdingen bij twee bijna afgeronde projecten in Denemarken, met name schoolgebouwen. De prestaties van de divisie in het Verenigd Koninkrijk zijn ook achtergebleven door vertragingen in projecten van Construct UK, een ontwikkelende bouwer.

Groeiende orderportefeuille

De orderportefeuille van BAM is met 10 procent gegroeid ten opzichte van eind 2023, tot 10,7 miljard euro. Deze groei wordt met name veroorzaakt door de verwerving van raamwerkcontracten op het gebied van energie, water en telecom.

Bron: cobouw.nl