Sterk stijgende prijzen zorgen voor steeds grotere kloof op de huizenmarkt

22 april 2021

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Hierdoor wordt de tweedeling op de huizenmarkt steeds groter tussen mensen met een koopwoning en zij die zich dat niet meer kunnen veroorloven. De prijs van een bestaande koopwoning steeg met maar liefst 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor wordt de groep mensen die zich geen (eerste) koophuis kan veroorloven steeds groter. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt inmiddels rond de 430.000 euro. Voor een bestaande woning moet zeer waarschijnlijk binnenkort gemiddeld ook meer dan 4 ton worden neergeteld.

De NVM voorspelt een verdere stijging

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die in april 2021 de eerste kwartaalcijfers presenteerde, verwacht dat het eind nog lang niet in zicht is. Voorzitter Onno Hoes geeft aan dat de omstandigheden gunstig zijn voor nog hogere prijzen en een dus nog grotere tweedeling op de huizenmarkt. Krapte, lage rente en de ondanks corona goede economische vooruitzichten stuwen de prijzen ongetwijfeld nog verder op. Makelaars maken zich ondertussen ook zorgen over hun eigen voortbestaan. Doordat er een historisch laag aantal woningen te koop staat zijn er voor makelaarskantoren fors minder inkomsten. In 2020 ging het nog prima met de branche vanwege het hoge aantal verkochte woningen. Nu is er voor huizenzoekers simpelweg bijna niets meer te kiezen.

Sterk stijgende prijzen zorgen voor steeds grotere kloof op de huizenmarkt

Huizen buiten de steden stijgen nu ook fors in prijs

De eerste jaren was de krapte op de huizenmarkt alleen te merken in de grotere steden. Wie een huis op het platteland, ‘in  de provincie’ zocht kon vaak nog best goedkoop uit zijn voor een royale woning. Maar corona heeft ook daar verandering in gebracht. Steeds meer mensen ontvluchten de stad omdat ze meer ruimte willen. Vanwege het toenemende thuiswerken is de locatie waar je woont en waar je werkt veel minder relevant geworden. Hierdoor worden de huizenprijzen in provincies buiten de Randstad nu ook opgedreven.

Tweedeling op de woningmarkt wordt steeds groter

De verschillen worden alleen maar groter. De huizenbezitter die maandelijks vermogen opbouwt door zijn hypotheek af te lossen staat in schril contrast tot iemand die geen koopwoning heeft en alleen maar een steeds hoger wordende huur betaalt waarvan hij niets terugziet. Deze tweedeling op de woningmarkt wordt alleen maar groter, ondanks maatregelen van de overheid die nauwelijks soelaas bieden. Want wat heeft een koopstarter eraan dat hij geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als er simpelweg geen woning te koop is die hij kan financieren.

De hoop is gevestigd op het nieuwe kabinet

Net als andere deskundigen pleit ook de voorzitter van de NVM voor een minister van Wonen. Alleen als er structureel meer gebouwd wordt en er daardoor dus meer woningen beschikbaar komen kan de oververhitte huizenmarkt wat afkoelen. Alleen op die manier kan de tweedeling op de woningmarkt tussen zij die een koophuis kochten in betere tijden en zij die nu achter het net vissen worden verkleind. Of het ministerie van Wonen er gaat komen zal blijken bij de komende kabinetsformatie.

Bron: Het Financieele Dagblad