Steeds meer huisdieren doen hun intrede op kantoor

6 januari 2020

Steeds meer bedrijven hebben een kantoorhond of kantoorkat. Een huisdier op kantoor vermindert volgens deskundigen stress en verhoogt de productiviteit. Soms woont de kantoorkat permanent op het werk, soms gaat de hond met de baas mee naar kantoor. Het kan prima, mits er goede afspraken worden gemaakt.

Als een medewerker allergisch is dan houdt het natuurlijk al snel op. En een hond of kat moet er niet toe leiden dat er niet meer geconcentreerd gewerkt kan worden. Als de hond blaft naar alles wat beweegt of de kat alleen maar kan slapen op het toetsenbord van een computer van een medewerker dan wordt het wat lastig.

Een paar zaken vragen de aandacht als Wodan mee mag naar kantoor

Als er een hond of kat op kantoor komt, dan moeten er natuurlijk wel duidelijke afspraken worden gemaakt. Iedereen moet het ermee eens zijn en er moeten geen mensen werken die allergisch zijn. De hond of kat moet het natuurlijk ook prettig vinden. Het dier moet altijd een plek hebben waar het zich rustig kan terugtrekken om te slapen. Voor een hond kan dat een bench zijn of een royale mand. Een kat neemt vaak al genoegen met een lekker kussen in de vensterbank of een zacht dekentje in een bureaulade.

Steeds meer huisdieren doen hun intrede op kantoor

Het moet duidelijk zijn wie het baasje van het dier is. Dat een collega bereid is om tussen de middag de kantoorhond even uit te laten omdat zijn eigenaar in overleg zit is prima, maar het moet wel duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid voor het dier bij de eigenaar ligt. Ook als je als bedrijf besluit een kantoorhond of kantoorkat aan te schaffen moet 1 persoon hiervoor verantwoordelijk zijn. Het gaat dan om dierenartsbezoek en, uitlaten of verschonen van de kattenbak en zorgen voor voldoende voer en vers water.

Met goede afspraken kan de hond mee naar kantoor

Als de aard van het bedrijf geen probleem is en ook de medewerkers geen bezwaren hebben dan is er niets op tegen om je hond mee te nemen naar kantoor. Als er op kantoor klanten worden ontvangen is het wel zo handig om de mogelijkheid te hebben ze te spreken zonder dat de hond daarbij aanwezig is. Een klant kan allergisch zijn of bang zijn voor honden. Als er voor dit soort situaties een goede oplossing is dan is een huisdier op kantoor een prima aanvulling op de middelen om het werkplezier te verhogen.

Bron: Het Financieele Dagblad