Steeds meer beleggers kiezen voor zorgvastgoed

5 februari 2019

Nederland vergrijst. Dat is inmiddels wel duidelijk. Op het moment zijn er zo’n 1,3 miljoen mensen die 75 jaar of ouder zijn. In 2030 zullen dat ongeveer 2,1 miljoen mensen zijn. Vastgoedinvesteerders hebben dit ook opgemerkt. Beleggers kiezen voor zorgvastgoed en steken steeds meer geld in zogenaamd zorgvastgoed, zoals seniorenwoningen, klinieken en verpleeghuizen.

Het totaal geïnvesteerde bedrag in zorgvastgoed is vorig jaar opgelopen tot 1 miljard euro, zo meldt vastgoedadviseur Capital Value. Dit is een enorm bedrag en een groot verschil met een paar jaar geleden. In 2013 lag dit bedrag namelijk op 100 miljoen euro. En in 2009 werd er zelfs nauwelijks geïnvesteerd in zorgvastgoed.

Zorginstellingen willen geen vastgoed meer

Volgens vastgoedadviseur CBRE verkopen zorginstellingen steeds vaker hun vastgoed, om dit vervolgens te gaan huren van de investeerder. Dit is vaak gunstig, want veel panden zijn verouderd. Er is vaak grootschalig onderhoud nodig. Door te huren, hoeven zorginstellingen zich hier niet meer mee bezig te houden. Zij kunnen zich volledig richten op hun corebusiness: het leveren van goede zorg.

Steeds meer beleggers kiezen voor zorgvastgoed

Een andere manier van wonen voor senioren

De zorg voor ouderen verandert snel. De bejaardentehuizen zullen in een rap tempo verdwijnen. Ouderen wonen steeds langer thuis. Ook is gebleken dat de 75-plussers zich niet meer op hun gemak voelen in verpleeghuizen of bejaardentehuizen. Ze willen hun eigen plek, waar ze alles zelf kunnen bepalen.

Kleinschalige projecten

Vanwege de veranderingen in de zorg en in de mentaliteit van de huidige 75-plussers, richten vastgoedinvesteerders zich steeds meer op kleinschalige projecten. Daar kan de thuiszorg makkelijk meerdere mensen bezoeken. Voorzieningen moeten dichtbij zijn. Denk hierbij aan huisartsen, de kapper of een bibliotheek. Het CBRE en Capital Value verwachten dat de investeringen in zorgvastgoed alleen maar verder zullen toenemen. Zij rekenen op een totaal investeringsbedrag van zo’n 1,7 miljard euro in 2019.

Bron: FD.nl