Starters kopen hun huis pas in 2021 en profiteren van afschaffing overdrachtsbelasting

9 maart 2021

De regering besloot vorig jaar dat starters op de huizenmarkt tot 35 jaar vanaf 1 januari 2021 profiteren van de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Om deze doelgroep, die het enorm moeilijk heeft om een passende woning te vinden, tegemoet te komen betalen zij daarom bij de aankoop van een huis niet de 2% belasting over de koopsom. Dit heeft er logischerwijs toe geleid dat starters de overdracht van hun huis massaal uitstelden tot na 1 januari 2021.Voor beleggers geldt juist het tegenovergestelde. Zij betalen vanaf 1 januari 8% overdrachtsbelasting. Dit was tot die tijd 2%, gelijk aan wat een ‘gewone’ huizenkoper betaalt.

Record aantal woningen verkocht in januari 2021

In januari 2021 werden 24.500 woningen verkocht, een maandrecord. Algemeen wordt aangenomen dat de groep die kon profiteren van de afschaffing van de overdrachtsbelasting de aankoop van de woning om die reden heeft opgeschoven naar 2021. Het voordeel bedraagt 2% van de aankoopsom en kan dus zomaar oplopen tot ruim 6.000 euro. Iedereen tot 35 jaar die voor de eerste keer een huis koopt kan van dit voordeel profiteren. Jongeren die voor de tweede keer een woning kopen komen er niet voor in aanmerking.

Wel is het zo dat als je nu al een koopwoning hebt waarvoor je niet van de regeling profiteerde en je valt in de doelgroep, je er alsnog gebruik van kunt maken wanneer je opnieuw een huis koopt. Deze aanpassing op de wet werd later gemaakt door verantwoordelijk minister Kasja Ollongren. De regeling geldt tot 1 april voor alle koopwoningen, vanaf die datum alleen nog voor huizen met een verkoopprijs onder de 400.000 euro.

Starters kopen hun huis pas in 2021 en profiteren van afschaffing overdrachtsbelasting

De stijging van de huizenprijzen zet door

De prijzen van koopwoningen blijven nog steeds stijgen. In januari 2021 lag de prijs van een koophuis 9,3% hoger dan in januari 2020. Deskundigen houden de huizenmarkt nog steeds nauwlettend in de gaten. Zij verwachten dat de huizenprijzen wellicht iets kunnen dalen in de loop van 2021. Dit heeft te maken met het wegblijven van expats vanwege de coronacrisis. Het is allerminst zeker dat zij allemaal weer terugkomen als de pandemie voorbij is omdat er bij veel bedrijven discussie is ontstaan over de noodzaak om op kantoor te werken. Een tweede punt is dat jongeren langer thuis blijven wonen. Juist omdat huizen zo duur zijn, niet alleen om te kopen maar ook om te huren. Of de voorspelling van een daling van de huizenprijzen met circa 2,5% aan het eind van 2021 gaat uitkomen blijft natuurlijk afwachten.

Bron: Het Financieele Dagblad