Stanford University toont aan dat hybride werken prima kan

10 augustus 2021

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat hybride werken, deels thuis en deels op kantoor, razendsnel is ingeburgerd. Ook als de coronamaatregelen kunnen worden opgeheven zullen veel mensen deels thuis blijven werken. Maar er zijn ook nadelen, zoals de talloze Zoom- en Teams vergaderingen. Mensen vinden het steeds minder prettig om zo nadrukkelijk face to face te vergaderen. Door gebruik te maken van slimme innovaties kunnen de voordelen van de techniek worden gecombineerd met wat medewerkers qua sociale omgang met hun collega’s prettig vinden.

‘Maak handig gebruik van de techniek’

Hoogleraar Jemery Bailenson van de Stanford University deed onderzoek naar onder andere video-vergaderen. De coronapandemie zorgde ervoor dat daar ineens wel erg vaak gebruik van werd gemaakt. Daarbij wordt vaak voorbij gegaan aan het feit dat niet iedereen het prettig vindt om vol in beeld te zitten. Daarom is het volgens Bailenson belangrijk om ook het persoonlijke contact niet uit het oog te verliezen. De verwachting is dat slechts 10% van de bedrijven uiteindelijk weer volledig bezet zal zijn. De rest kiest voor hybride werken, waarbij medewerkers vaak veel vrijheid krijgen om zelf te bepalen wanneer ze thuis en wanneer op kantoor werken.

Onderzoek door de Stanford University toont aan dat hybride werken prima kan, mits goed georganiseerd

Het kantoor wordt een ‘social hub’

Herman Thijssens, consultant bij Centralpoint, constateert dat kantoren steeds meer een hotelfunctie krijgen. De lobby wordt groter en wordt gezellig ingericht. Dit is de plek waar collega’s elkaar ontmoeten voor kort overleg en om te brainstormen over nieuwe ideeën voor het bedrijf. In de werkruimtes is techniek aanwezig om te brainstormen op afstand met geavanceerde camera’s en de mogelijkheid om een video of podcast op te nemen die later voor andere medewerkers online beschikbaar is. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van augmented en virtual reality. Daardoor is het nog beter mogelijk om op een zo natuurlijk mogelijke manier met elkaar te communiceren zonder fysiek bij elkaar te zijn.

Bedrijven moeten een prettige werkomgeving als uitdaging zien

De nieuwe ontwikkelingen met hybride werken geven kansen en uitdagingen. Bedrijven krijgen de kans om ook talent uit het buitenland aan te trekken omdat er grotendeels vanuit huis kan worden gewerkt. Daar staat tegenover dat de kantooromgeving aantrekkelijk moet zijn voor als het personeel naar kantoor komt. Dit moet een duidelijke meerwaarde bieden. Persoonlijk contact met collega’s, inspirerend overleg en de mogelijkheid om samen aan ideeën en plannen te werken worden de belangrijkste activiteiten van het kantoor. Het kantoor wordt een hotel, waar het personeel elkaar ontmoet. Niet alleen start-ups maar ook gevestigde bedrijven maken steeds meer gebruik van de hedendaagse technieken. Corona heeft daarbij deze ontwikkelingen in een niet meer te keren stroomversnelling laten belanden.

Bron: Het Financieele Dagblad