De slimme lantaarnpaal moet het straatbeeld in Rotterdam gaan bepalen

22 november 2019

De uitrol van 5G, supersnel internet voor iedereen, zal ervoor gaan zorgen dat er weer extra antennes moeten worden geplaatst op daken van gebouwen. En vergeet de energietransitie niet. We moeten ‘van het gas af’ maar daar moeten wel alternatieven voor terugkomen. Het gevaar bestaat dat er een wildgroei aan kastjes en andere voorzieningen in de wijken wordt geplaatst. De gemeente Rotterdam wil dit voorkomen en introduceert de “slimme lantaarnpaal”.

De nieuwe manier om innovaties de ruimte te geven in de stad

Rotterdam denkt graag vooruit als het gaat om de toekomst van internetverbindingen, maar ook op het gebied van de energietransitie die grote gevolgen gaat hebben in de komende jaren. In iedere straat in de binnenstad staan lantarenpalen. En die wil Rotterdam nu ombouwen tot slimme lantarenpalen, als huisvesting voor allerlei nieuwe technologieën waar we in de toekomst gebruik van gaan maken. De bekabeling voor stroomvoorziening ligt er al, de palen hebben ruimte, een win-win situatie. Uiteraard biedt de slimme lantaarnpaal ook de mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto of scooter en kan hij indien nodig als parkeermeter dienst doen.

De slimme lantaarnpaal moet het straatbeeld in Rotterdam gaan bepalen

Nederlandse innovatie moet de straten gaan veroveren

Lightwell, een Amsterdams bedrijf dat de nieuwe generatie slimme lantarenpalen heeft ontwikkeld, hoopt op ene grote toekomst. Vooral de komst van 5G en de groei van het aantal elektrische auto’s moet de verkoop gaan opstuwen. Er is wereldwijde belangstelling voor deze innovatie die onlangs op een techbeurs in Barcelona werd gepresenteerd. Binnenkort worden de eerste 3 slimme lantarenpalen in Rotterdam geplaatst. Dan moet blijken of ze de hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken.

Bron: Het Financieele Dagblad