Senioren willen zelf appartementen bouwen

19 januari 2021

Het tekort aan seniorenwoningen is een landelijk probleem. Het gaat om zo’n 80.000 woningen. Een groep senioren in Abcoude was al een tijd op zoek naar geschikte woonruimte, waarvoor ze hun te groot geworden eengezinswoningen konden verruilen. Zonder succes. Daarop vatten ze het plan om zelf te gaan bouwen. Dit initiatief bleek echter lastig realiseerbaar. Het probleem zat hem in het vinden van een geschikte bouwlocatie.

12 tot 24 appartementen

De initiatiefnemers willen ruime maar wel gelijkvloerse appartementen laten bouwen, waar ze ‘oud kunnen worden’. Ze wonen nu allemaal in eengezinswoningen die te groot zijn geworden nu de kinderen het huis uit zijn. Ook in Abcoude is er een tekort aan seniorenwoningen, de huizen die wel te koop staan hebben een vraagprijs die voor mensen met een middeninkomen niet op te brengen is. Daarom wilde deze groep zelf gaan bouwen, waarbij de appartementen niet meer dan 350.000 euro zouden mogen kosten. Het initiatief werd met gejuich begroet, ook door de gemeenteraad van Abcoude. Maar als het aankomt op het vinden van een geschikte locatie loopt het steeds weer mis.

Senioren willen zelf appartementen bouwen in Abcoude

Al 4 jaar op zoek naar een geschikte plek

De initiatiefnemers worden er moedeloos van. Al 4 jaar zijn ze nu bezig om in overleg met de gemeente een geschikte plek te vinden voor de appartementen. Als een recent voorstel van de groep opnieuw wordt afgewezen zien ze het somber in. Voordat er gebouwd gaat worden is het 5 jaar later. Voordat de bewoners in hun appartement kunnen trekken gaan nog eens enkele jaren voorbij. Als het nog heel veel langer duurt dan hoeft het simpelweg niet meer omdat de mensen dan al te oud zijn. Maar de hoop is nog niet helemaal opgegeven.

Bron: Het Financieele Dagblad