Senioren nemen hun intrek in hun voormalige basisschool

27 augustus 2020

In het dorp Castenray, gemeente Venray, wonen senioren in een omgebouwde basisschool waarin seniorenwoningen zijn gerealiseerd. Sommige van de huidige bewoners hebben er in hun jeugd op school gezeten. Het mes snijdt volgens de initiatiefnemers aan twee kanten. Het markante schoolgebouw, dat dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog, blijft voor het dorp behouden en de ouderen hoeven niet te verhuizen naar een plek buiten hun vertrouwde dorp als zelfstandig wonen niet meer gaat. En nog een bijkomend pluspunt is dat hun woningen beschikbaar komen voor anderen.

Wonen in de vertrouwde omgeving is essentieel

Het initiatief om de basisschool om te bouwen tot seniorenwoningen vindt inmiddels navolging in andere kleine dorpskernen. ‘Oude bomen moet je niet verplaatsen’ luidt het gezegde. Vanuit die gedachte werd in Castenray gezocht naar een geschikte locatie voor senioren appartementen. Nadat een oude boerderij afviel kwam de voormalige basisschool in beeld. Met hulp van de gemeente en de provincie die een bijdrage leverden kon het plan doorgaan. Het restbedrag werd geleend en wordt nu afbetaald door middel van de huuropbrengsten. De huur ligt overigens onder de huursubsidiegrens, zodat een appartement voor iedereen die dat wil in principe betaalbaar is.

Senioren nemen hun intrek in hun voormalige basisschool

Het dorpsgevoel is sterk

Dat het project in Castenray is geslaagd is te danken aan het dorpsgevoel en de saamhorigheid. In andere dorpen rondom Venray lopen nu vergelijkbare projecten. Veel werk wordt door de dorpelingen zelf gedaan. In grotere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Venray, is dat lastiger. Met zijn 30.000 inwoners is Venray te groot om de saamhorigheid van het herbestemmen van een oude basisschool te realiseren met de buurt. Maar de projecten in de dorpen Veulen, Vredepeel en Geijsteren hebben een grote slagingskans. Ook andere gemeenten tonen interesse. Niet alleen in Limburg, maar ook in andere provincies.

Bron: NRC Next