De revival van Blauwestad in Oost-Groningen die niemand meer had verwacht

25 augustus 2020

Het moest één van de meest prestigieuze projecten worden in Oost-Groningen: Blauwestad, een bouwproject nabij Winschoten met luxe villa’s aan een kunstmatig meer. In 2005 gaf koningin Beatrix het startsein door een kunstmatige kraan open te draaien waarmee het gecreëerde meer zou vollopen. De eerste drie jaar werden er prachtige villa’s gebouwd voor de rijke huizenkoper die graag op een mooie plek wilde wonen. Toen sloeg in 2008 de crisis toe en leek het project Blauwestad ten dode opgeschreven. De provincie Groningen, die als projectontwikkelaar in het project was gestapt, boekte noodgedwongen tientallen miljoenen euro’s af. Niemand had verwacht dat het tij nog zou keren.

De woningbouw trekt aan in Blauwestad

Maar Blauwestad hoeft toch niet te worden afgeschreven als een complete mislukking. De laatste jaren worden er weer kavels verkocht en verrijzen er mooie villa’s in het Groningse land. Hoewel er nog steeds controverse is over Blauwestad, want de huizen die er staan zijn alleen voor de rijken terwijl in de omgeving de armste dorpen van Nederland liggen, trekken er toch weer meer mensen richting het kunstmatig aangelegde meer. In het verleden ging het mis vanwege onkunde, zo denkt René Perton, afdelingshoofd van het project. Er kwamen mensen op het project Blauwestad af die onvoldoende kennis hadden van de streek waar ze terecht kwamen. Perton gooide het roer om. Hij investeerde in de aanleg van goede wegen, zodat de mensen die al in Blauwestad woonden niet jarenlang aan een bouwweg woonden, alleen omdat de kavels naast hen niet werden verkocht.

De revival van Blauwestad in Oost-Groningen die niemand meer had verwacht

Goedkopere woningen in Blauwestad

Toen Blauwestad van start ging, mocht een woning die er werd gebouwd niet minder kosten dan 300.000 euro. Inmiddels is besloten om dat principe los te laten. Er mogen nu zelfs woningen van minder dan 200.000 euro worden gebouwd. Blauwestad wordt op deze manier niet alleen meer voor de vermogende huizenkopers. Vanaf 2016 begon de verkoop van kavels weer goed te lopen. Werden er in de jaren daarvoor slechts 5 verkocht, in 2016 waren het her 13 en momenteel gemiddeld 1 per week. De coronacrisis gaf even een kink in de kabel, maar sinds de zomer van 2020 stijgt het aantal verkochte kavels weer.

Blauwestad haalt wellicht toch nog de 1.500 woningen

Of Blauwestad de verliezen van de afgelopen jaren ooit helemaal zal goedmaken is nog maar de vraag. Maar als de positieve flow waar het dorp momenteel in zit doorzet, dan wordt het aantal van 1.500 woningen dat ooit het doel was wellicht toch nog gehaald. Er komen steeds meer voorzieningen zoals goede restaurants en sportvoorzieningen. Niet alleen mensen die er willen wonen trekken naar Blauwestad, maar ook steeds meer dagjesmensen. Het project had een lange adem nodig, maar zoals het er nu naar uitziet gloort een happy end voor Blauwestad.

Bron: Het Financieele Dagblad