Problemen Vestia nog lang niet voorbij

21 oktober 2019

Woningcorporatie Vestia zit nog steeds diep in de financiële problemen. De komende tien jaar komt zij €180 miljoen tekort. Dat blijkt uit de publicatie van een herijkt verbeterplan. Het slachtoffer daarvan zijn de sociale huurders van de corporatie. Vestia vraagt nog geen nieuwe financiële steun van de andere woningcorporaties, maar komt eerst met een eigen plan. Een steunaanvraag in de toekomst moet nog verder worden overwogen. Wel wordt er een beroep op de sector gedaan om volkshuisvestelijke taken van Vestia over te nemen.

Oorzaak problemen Vestia

Vestia kampt al zeven jaar met financiële malaise. Die begon destijds door speculatie met riskante rentederivaten. De derivaten zijn inmiddels afgekocht. Toch zorgt het financiële beleid uit die periode nog steeds voor een miljardenschuld. Hoeveel problemen Vestia heeft, blijkt wel uit de nieuwe cijfers. De woningcorporatie probeert nu geld binnen te halen door 10.000 woningen in Brabant en Zuid-Holland te verkopen aan sectorgenoten. Zij vinden de woningen echter te duur.

Problemen Vestia nog lang niet voorbij

Huurders dupe van problemen Vestia

Om de financiële situatie te verbeteren, wil Vestia de huren gaan verhogen. In Rotterdam, Den Haag en Delft zal de huur de komende jaren 0,5% boven inflatie stijgen. Dat gaat in tegen de afspraken van een inflatievolgend huurbeleid. Daarnaast zullen er minder wijken vernieuwd kunnen worden. De huurders van Vestia zijn, op zijn zachtst gezegd, niet blij. Zij vinden het niet fair dat zij moeten betalen voor de problemen van de woningcorporatie. Daarom zien zij het plan alleen maar als een achteruitgang.

Bron: Het Financieele Dagblad