Prijs nieuwe koopwoning stijgt minder snel dan voorheen

20 oktober 2020

De prijs van een nieuwe koopwoning ligt in oktober 2020 gemiddeld op 410.000 euro. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen nog wel, maar het gaat minder hard dan in eerdere jaren. Dit is de kleinste prijsstijging sinds 2016. Er zijn in de afgelopen jaren prijsstijgingen geweest van 10% of meer per jaar. Het CBS becijfert dat nieuwbouwwoningen in 3 jaar tijd ongeveer 100.000 euro duurder zijn geworden. En dat ligt niet aan het feit dat er nu grotere woningen worden gebouwd, het gaat daarbij ook om gewone tussenwoningen.

Prijs nieuwe koopwoning stijgt minder snel dan voorheen

Bijna 8.000 nieuwe woningen per kwartaal

In de periode april tot en met juni werden 7932 nieuwbouwwoningen opgeleverd, een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in het eerste kwartaal van 2020 werden meer nieuwe huizen opgeleverd dan in dezelfde periode in 2019.

Ook prijzen van bestaande koopwoningen blijven stijgen

Niet alleen de prijs van een nieuwe koopwoning stijgt, ook bestaande koopwoningen wisselen voor steeds hogere bedragen van eigenaar. In het tweede kwartaal betaalde een koper gemiddeld 328.000 euro voor een bestaande woning, dat is zo’n 7,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De prijzen van huizen, zowel bestaande bouw als nieuwbouw, stijgen in Nederland harder dan in andere EU landen. Daar lag de gemiddelde prijsstijging in het tweede kwartaal van 2020 op 5,2%, tegen 7,1% in Nederland. De gemiddelde prijs wordt gedrukt doordat in sommige EU landen, vooral in Oost-Europa, woningen vaak goedkoper zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad