Ook voor Blackstone pakken donkere wolken zich samen boven vastgoedland

6 februari 2023

Blackstone is één van de meest toonaangevende private-equityconcerns ter wereld. Jarenlang deed het bedrijf uitstekende zaken. De snel stijgende waarde van vastgoed en de historisch lage rente maakten dat mogelijk. Ook in Nederland, vooral in Amsterdam, kocht het bedrijf veel vastgoed aan. De effecten van de sinds vorig jaar rap oplopende rente lieten zich al snel gelden. Beleggers trekken zich terug. Dat ging zelfs zo snel dat Blackstone aan de noodrem moest trekken. Vooral beleggers uit Azië probeerden hun vermogen weg te halen bij de belegger. Deze zag zich vervolgens genoodzaakt gebruik te maken van een mogelijkheid om dit proces te vertragen.

Institutionele beleggers hebben geduld

Blackstone gaat er vanuit dat vooral institutionele beleggers niet snel zullen uitstappen. Die maken van een daling in de markt juist gebruik om extra te investeren. Er komt vanzelf een moment dat de lijn weer stijgt. Particulieren, vaak goed voor veel kleinere bedragen, zijn vaak wel gevoelig voor verliezen en reageren daar op door hun kapitaal weg te halen en elders onder te brengen. Maar toch is er reden tot zorg. Niet alleen Breit, het onderdeel van Blackstone dat vooral particuliere beleggers trekt, maar ook Blackstone Property Partners ligt onder vuur. Beleggers willen zo’n 5 miljard euro terug aan investeringen. Dat is 7% van de totale boekwaarde minus de schulden van het fonds. BPP bezit onder andere zo’n 1.800 panden in Amsterdam, maar ook filmstudio’s in Hollywood.

Regulering van de huurprijzen

Blackstone heeft te maken met maatregelen die de huurprijzen moeten reguleren. In Nederland wordt daar naar gekeken door de regering. In New York wilde de belegger de huren van een complex fors verhogen. De rechter stak daar een stokje voor. Hierdoor worden met name institutionele beleggers voorzichtig. De gouden tijden voor vastgoedbeleggers lijken serieus te kantelen. En dat zal ook voor Blackstone niet zonder gevolgen blijven.

Bron: Het Financieele Dagblad