Ontwikkelaars gaan toch verder met de zelfrijdende auto

29 september 2021

De zelfrijdende auto leek serieus een toekomst te hebben, totdat er in de Verenigde Staten een dodelijk ongeluk gebeurde met een fietser. Deze werd geschept door een zelfrijdende Volvo. Na dit fatale ongeval viel de ontwikkeling meteen stil, want geen enkele producent wilde er zijn vingers nog aan branden. Maar op de Mobiliteitsbeurs die in september 2021 in München werd gehouden, werden er toch weer prototypen van zelfrijdende auto’s gepresenteerd.

Ontwikkelaars gaan toch verder met de zelfrijdende auto

De ontwikkeling wordt weer opgepakt

Nu iedereen wat bekomen lijkt van de schrik van het ongeval komen ontwikkelaars toch weer met nieuwe modellen. Iedereen kent natuurlijk de zelfrijdende Tesla, maar ook andere merken durven het aan om het ontwikkelen van een zelfrijdende auto weer op te pakken. Dat komt niet in de laatste plaats doordat sensoren en besturingssystemen steeds goedkoper worden. Dit maakt de ontwikkeling van een zelfrijdende auto aantrekkelijker. Hoe lager de aankoopprijs, hoe groter immers de doelgroep. Al vanaf 2022 willen bedrijven als Mobileye en Sixt in Duitsland gaan testen met zelfrijdende taxi’s. Volkswagen hoopt vanaf 2025 een zelfrijdend busje op de markt te brengen.

Een huurauto op bestelling

In Singapore wordt geëxperimenteerd met een op afstand bestuurde auto. Deze wordt bij je voor de deur afgeleverd als je een huurauto boekt. Je moet vervolgens wel over een rijbewijs beschikken om de auto zelfstandig te kunnen besturen. Het tijdperk dat je in een auto kunt stappen, de eindbestemming intoetsen en vervolgens achterover leunen en je ogen sluiten is nog ver weg. Maar het heeft er wel alle schijn van dat de ontwikkelingen de komende jaren verder gaan dan kleinschalige proeven met traag rijdende autootjes die voorzichtig enkele kilometers afleggen. Vooral lange afstanden op de snelweg lenen zich bij uitstek voor zelfrijdende auto’s.

Bron: Het Financieele Dagblad