Onderzoeksraad: Keur gebouwen periodiek op veiligheid

7 december 2020

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit ervoor om gebouwen regelmatig te keuren op veiligheid. Directe aanleiding voor dit advies is het instorten van het dak van het AZ-stadion. Hierbij vielen gelukkig geen gewonden, maar het had ook heel anders af kunnen lopen, aldus de Raad. Door grote gebouwen zoals voetbalstadions regelmatig aan een grondige keuring te onderwerpen kunnen dergelijke ongelukken hopelijk worden voorkomen.

Ongeluk AZ stadion staat niet op zichzelf

Dat de OVV met een pleidooi komt voor het keuren van gebouwen is niet uit de lucht gegrepen, aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Bij minstens 60 grote publieke gebouwen, waaronder concertzalen en congrescentra, zijn in de afgelopen 20 jaar gebreken geconstateerd nadat het pand werd opgeleverd. Een APK voor gebouwen moet ongelukken voorkomen. De eigenaar van het pand moet verantwoordelijk zijn voor het tijdig laten uitvoeren van de keuring.

Onderzoeksraad Keur gebouwen periodiek op veiligheid

Constructiefouten oorzaak instorten dak AZ stadion

Uit onderzoek blijkt dat constructiefouten in het dak van het stadion van AZ in Alkmaar de oorzaak waren van het instorten. Dat het al die jaren goed is gegaan mag een klein wonder heten. Als het complex periodiek was gekeurd dan was de gevaarlijke situatie ongetwijfeld eerder aan het licht gekomen en had het instorten vrijwel zeker kunnen worden voorkomen. Al bij de oplevering in 2006 werden er fouten gemaakt. Zo verklaarden zowel de KNVB als de gemeente dat ze het stadion hadden laten inspecteren op veiligheid. Dit blijkt onjuist, zo bleek uit beschikbare documenten.

Al na een half jaar schade aan het dak

Een half jaar na de oplevering werd een scheur in de constructie van het dak geconstateerd. Hier werd geen alarm op geslagen. De wind kreeg daardoor echter vrij spel op het dak. Er ontstond corrosie waardoor de constructie steeds zwakker werd. Dit leidde tot het instorten van het dak in 2019. Het dak kwam op de tribune terecht, die op dat moment gelukkig leeg was. Als het dak in een vol stadion was ingestort dan was het leed niet te overzien geweest. AZ-directeur Robert Eenhoorn zegt in een reactie op de conclusies van de OVV dat zijn club blij is dat men zich nu op de toekomst kan richten. Het dak werd eind 2019 van het stadion verwijderd zodat de club weer thuis kon spelen. Lang duurde dat niet, omdat de coronapandemie de voetbalcompetitie vroegtijdig stillegde. Maar er wordt inmiddels hard gewerkt om het AZ-stadion weer van een dak te voorzien, deze keer uiteraard met een deugdelijke constructie.

Bron: NRC Next