Ondernemer Beelen verwikkeld in conflict met Amsterdams Havenbedrijf over gebruik van het ADM terrein

25 oktober 2021

Wim Beelen, een bekende ondernemer in Amsterdam, is sinds augustus 2021 de nieuwe eigenaar van het terrein van de voormalige Amsterdam Droogdok Maatschappij (ADM) dat in de jaren 80 van de vorige eeuw failliet ging. Het ADM terrein lag er sindsdien verloren bij en werd ingenomen door krakers. Beelen nam het over van vastgoedinvesteerders Chidda en Amstelimmo. Beelen was voorheen eigenaar van een afval-, sloop- en recyclingbedrijf dat zijn naam droeg.

Kegelschepen

Het Amsterdams Havenbedrijf stapt nu naar de rechter om af te dwingen dat zij weer zogenaamde kegelschepen mogen afmeren bij het ADM terrein. Een ‘kegelschip’ vervoert gevaarlijke stoffen en voert daarom een blauwe kegel aan de boeg zodat andere gebruikers van waterwegen hier rekening mee kunnen houden. Beelen verbiedt dat momenteel. Hij is van mening dat het Havenbedrijf eerst over de brug moet komen met een bijdrage voor het opknappen van de kades. Daarvoor heeft Beelen en claim ingediend van 130 miljoen euro. Het Amsterdamse Havenbedrijf wil dat de rechter uitspreekt dat de kegelschepen weer aan het ADM terrein kunnen aanmeren. Momenteel liggen ze in de Afrikahaven, maar daar is onvoldoende ruimte.

Ondernemer Beelen verwikkeld in conflict met Amsterdams Havenbedrijf over gebruik van het ADM terrein

Ontwikkeling niet mogelijk

Beelen nam het ADM terrein van de vorige eigenaren over inclusief claims. Die lagen er al, omdat ontwikkeling van het terrein onmogelijk was door de aanwezigheid van krakers. De gemeente Amsterdam zou moeten zorgen voor ontruiming, maar dat gebeurde jarenlang niet. Beelen heeft zijn vorderingen half oktober 2021 bij het Havenbedrijf maar ook bij de gemeente Amsterdam ingediend. Het Havenbedrijf wijst de claims vooralsnog af.

Bron: Het Financieele Dagblad