Ondanks corona nog steeds groot tekort aan studentenkamers

8 september 2020

Ondanks dat veel internationale studenten half maart 2020 halsoverkop naar huis vertrokken vanwege de coronacrisis, is er nog steeds een groot tekort aan studentenkamers. Verhuurders van studentenhuisvesting constateerden dat er in het tweede kwartaal inderdaad meer kamers beschikbaar kwamen doordat buitenlandse studenten naar huis vertrokken omdat de grenzen vanwege corona werden gesloten. Ook Nederlandse studenten kozen er deels voor om tijdelijk weer bij hun ouders te gaan wonen. Zodoende kwamen er tijdelijk meer kamers voor studenten beschikbaar. Maar het aanbod is inmiddels alweer terug op het oude niveau.

Tijdelijke verhuur niet aantrekkelijk

Sommige verhuurders hebben geprobeerd om hun leegstaande kamers voor een korte periode aan Nederlandse studenten te verhuren. Maar hier was weinig belangstelling voor. Het zet immers geen zoden aan de dijk als een student tot 1 september een kamer kan huren en er dan weer uit moet. Omdat inmiddels wel blijkt dat een deel van de buitenlandse studenten heeft besloten om in ieder geval het eerste semester van het nieuwe studiejaar niet naar Nederland te komen, worden kamers nu wel voor een half jaar verhuurd. Hier is meer interesse voor.

Ondanks corona nog steeds groot tekort aan studentenkamers

Gezamenlijke huisvesting is in trek

Vooral huisvesting waar studenten gezamenlijk wonen, dus met een gezamenlijke keuken en badkamer, is in trek. Dit valt te verklaren doordat studenten de sociale contacten missen. Studenten die samen in een huis wonen hoeven zich niet aan de 1,5 meter regel te houden. Daar staat tegenover dat veel studenten hun bijbaan zijn kwijtgeraakt waardoor het een stuk lastiger wordt om rond te komen. Algemeen wordt echter verwacht dat het tekort aan studentenkamers door de coronacrisis niet ineens blijvend een stuk zal dalen. Tienduizenden studenten zoeken jaarlijks vergeefs naar geschikte woonruimte in de buurt van hun universiteit of hogeschool.

Studievertraging belemmert doorstroming

Het tekort aan studentenkamers zal op korte termijn zeker niet minder worden. Vanwege corona hebben studenten vertraging opgelopen bij hun studie en zullen dus langer gebruik maken van een kamer. Ook heeft een recordaantal studenten zich voor het komend studiejaar ingeschreven, ook de toestroom uit het buitenland neemt weer toe, al is nog niet helemaal duidelijk of deze studenten ook daadwerkelijk zullen komen. Verhuurder SSH, actief in studentenstad Groningen, heeft bijna alle 2.000 kamers die zij beheren inmiddels alweer verhuurd. Er staan er nog een kleine honderd leeg, maar de verwachting is dat dat niet voor lang zal zijn. Of een eventuele nieuwe lockdown in de komende winter gevolgen gaat hebben is nog afwachten.

Bron: NRC Next