Onbehoorlijk beleid gemeente Hoogeveen stuurt ondernemer de bijstand in

10 januari 2020

Max Jacobsen ziet het helemaal zitten, als hij in 2007 een Hoogeveense tennishal overneemt. Hij investeert € 1 miljoen en tovert het pand om in Maxx Sports & Events, een tennis- en evenementencentrum. Met zijn jarenlange ervaring in de recreatiewereld kan hij deze uitdaging als geen ander aan. Elf jaar later is de succesvolle ondernemer een gebroken man geworden. Door onbehoorlijk bestuur van de gemeente is hij veel kwijtgeraakt. Om zijn schuld bij de bank te betalen heeft hij zijn huis en auto moeten verkopen. Ook zorgt stress voor ernstige gezondheidsklachten.

Gemeente Hoogeveen wil de grond kopen

Op het moment van de overname, weet Jacobsen dat de gemeente op die plek een zwembad wil bouwen. Daarom tekent hij een intentieverklaring om de grond voor €2,3 miljoen te verkopen aan de gemeente. Dit zal gebeuren zodra de gemeente Hoogeveen de financiering rond heeft. Helaas lukt dat niet en wordt de overeenkomst in 2012 geannuleerd. Een eerlijk verhaal, ware het niet dat de economische crisis inmiddels een feit is. Ook Maxx Sports & Events ondervindt daarvan de gevolgen. Daarom is Jacobsen blij als de gemeente in 2015 opnieuw belangstelling heeft voor de grond. Deze keer moet er een ijsbaan op komen.

Onbehoorlijk beleid gemeente Hoogeveen stuurt ondernemer de bijstand in

Alles kwijt door onbehoorlijk bestuur

Na mislukte onderhandelingen doet de gemeente in 2017 een uiterst bod van € 600.000. Jacobsen weigert pertinent. De WOZ-waarde staat immers op € 1,6 miljoen. Zelfs een taxatie, die de gemeente laat uitvoeren, komt uit op een bedrag van € 1,3 miljoen. Uiteindelijk biedt de gemeente Hoogeveen € 725.000. Op verzoek van de bank gaat Jacobsen hierop in. Hij kan weinig anders doen. In het najaar van 2018 wordt het pand gesloopt. De Rekenkamer stelt op verzoek van de gemeenteraad een rapport op. Hieruit blijkt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Jacobsen krijgt daarmee zijn gelijk, maar is zijn bedrijf kwijt. Dat de gemeente de ijsbaanplannen een paar maanden later alsnog schrapt, voelt als een een trap na.

Gemeente Hoogeveen voor de rechter gedaagd

De succesvolle ondernemer van weleer werkt sinds 2019 als hoofd facilitaire dienst en huisvesting bij een onderwijsorganisatie. Zijn financiële problemen zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Dankzij de gemeente Hoogeveen kwam hij in de bijstand terecht en moest hij zelfs zijn huis en auto verkopen. Dat roept boosheid en onbegrip op. Temeer omdat Jacobsen zich jarenlang inzette voor ondernemers en werkzoekenden in Hoogeveen. Daarom heeft hij de gemeente een schikkingsvoorstel voor € 600.000 gedaan, waar niet op in gegaan is. Jacobsen daagt de gemeente nu binnenkort voor de rechter en vraagt € 1,5 miljoen aan schadevergoeding.

Bron: Het Financieele Dagblad