Nederlandse huizen ondanks forse prijsstijgingen nog onder gemiddeld Europees niveau

29 september 2021

In augustus 2021 was een koophuis gemiddeld ruim 17% duurder dan in augustus 2020. Daarmee stijgen de huizenprijzen hard in Nederland. Maar als we kijken naar de huizenprijzen in Europa dan blijft Nederland achter in vergelijking tot onze buurlanden. De belangrijkste oorzaak ligt in het feit dat de huizenmarkt in Nederland relatief hard werd getroffen door de kredietcrisis tussen 2008 en 2014. In die periode kelderden de prijzen voor koopwoningen gemiddeld harder dan in sommige andere landen. Omdat ook in andere Europese landen herstel optreedt, heeft Nederland die achterstand nog niet ingelopen.

Nederlandse huizen ondanks forse prijsstijgingen nog onder gemiddeld Europees niveau

Expats kopen liever dan dat dat ze huren

Vooral expats profiteren van de relatief goedkope huizen in Nederland. Het gaat hier in de meeste gevallen om mensen met een bovengemiddeld goed inkomen die zich financieel gezien het nodige kunnen permitteren. Daarom kiezen expats er steeds vaker voor om een huis te kopen in plaats van te huren. Ze hoeven niet bang te zijn om de woning niet kwijt te raken als ze na een aantal jaren terug naar hun thuisland gaan. De woningmarkt is in Nederland immers dermate verhit dat een huis verkopen doorgaans geen moeite kost.

Het aantal verkochte woningen daalt

Vanwege het beperkte aanbod daalde het aantal verkochte woningen in Nederland. In augustus met 9% en in juli zelfs met bijna 16% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het is afwachten of de huizenprijzen in Europa zich eerder zullen stabiliseren dan in Nederland zodat de prijzen meer gelijk komen te liggen. Amsterdam, de stad die als eerste herstel van de woningmarkt liet zien lijkt nu ook als eerste wat af te vlakken qua huizenprijzen, hoewel er ook in de hoofdstad nog geen sprake is van een daling.

Bron: Het Financieele Dagblad