De Nederlander wil een eigen vakantiehuis

9 maart 2021

De uitbraak van corona en de daarmee gepaard gaande lockdowns en verplicht thuiswerken heeft de nodige gevolgen gehad. Eén daarvan is dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een vakantiewoning in Nederland. Een nieuw park in Friesland, tussen Bolsward en Harlingen, mag zich verheugen in enorme populariteit. Bijna alle nog te bouwen woningen zijn al verkocht, hoewel het park pas ergens in 2022 wordt opgeleverd. Het gaat om circulair gebouwde woningen met een warmtepomp, voorbereid op de toekomst dus en ideaal als uitvalsbasis voor wie in de stad woont en de lockdown naar de keel grijpt.

Vakantie in eigen land, en thuiswerken op een mooie locatie

De redenen waarom vakantiewoningen in Nederland nu zo populair zijn, liggen voor de hand. Vanwege het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt er meer vakantie in Nederland gevierd. Veel mensen willen dat in een vakantiewoning doen, omdat hotels duur zijn en restaurants ook te maken hebben met lockdowns. Daarom is een trend zichtbaar waarbij mensen die toch al van plan waren een vakantiewoning te kopen, dit nu realiseren. En dan is het nog het thuiswerken. Als je op een tweekamerflat woont dan is het toch een stuk prettiger om in een wat ruimere vakantiewoning te zitten als je hele dagen voor de baas aan de slag bent achter de laptop.

De Nederlander wil een eigen vakantiehuis

Interessant als belegging

De meeste vakantiewoningen in Nederland die op een park staan, worden verhuurd. Dat betekent dat je als eigenaar een rendement van gemiddeld 5% kunt realiseren. De lage rentestand maakt het daardoor aantrekkelijk om geld te lenen voor de aankoop van een tweede woning. Daar bovenop kun je de woning ook een aantal weken per jaar voor jezelf beschikbaar hebben, zodat je je lockdown woning kunt ontvluchten voor een paar ontspannen dagen in een andere omgeving.

Pensionado’s keren terug naar Nederland

Er is nog een reden waarom vakantiewoningen in eigen land steeds populairder worden. Gepensioneerden met een tweede huis in Frankrijk of Spanje verkopen de woning en willen er een vakantiehuis in Nederland voor terug. Gezien de reisbeperkingen is het lastig of zelfs onmogelijk om naar het vakantiehuis in het buitenland te gaan, waardoor een tweede huis in Nederland de voorkeur heeft. Vanwege de krapte op de markt voor vakantiewoningen in Nederland stijgen de prijzen snel.

Vooral kleinschalige parken zijn in trek, het liefst als onderdeel van  een bestaand groter park, zodat de huiseigenaren gebruik kunnen maken van faciliteiten zoals een tennisbaan, zwembad of restaurant. Het gaat niet alleen om eenvoudige vakantiehuizen, ook luxe villa’s met jacuzzi en sauna zijn in trek. Hoe de markt voor recreatiewoningen zich zal ontwikkelen is nu nog onzeker. Veel zal afhangen van de vraag of de markt voor vakantiewoningen in het buitenland weer aantrekt zodra de coronapandemie voorbij is.

Bron: NRC Next