Minister Ollongren neemt maatregelen voor meer transparantie bij woningverkopen

17 november 2021

Demissionair minister Kasja Ollongren wil maatregelen nemen die moeten zorgen voor meer transparantie bij de verkoop van woningen. Nu komt het soms voor dat een aspirant koper meer biedt voor een woning dan nodig was geweest, omdat de makelaar niet duidelijk is over de stand van zaken van de biedingen. Makelaars krijgen vaak een percentage van de verkoopprijs als courtage. Ze zijn er dus bij gebaat als een koper nog een paar duizend euro meer biedt. Door een ‘biedlogboek’ verplicht te stellen moet dit worden voorkomen. Hierin worden alle biedingen op een woning vermeld zodat zowel de verkoper als de kopers kunnen zien hoe het biedproces is verlopen.

Ontbindende voorwaarden

Om een woning te kunnen bemachtigen zien aspirant kopers soms af van ontbindende voorwaarden. Dit kan leiden tot forse financiële problemen als de financiering van de hypotheek onverhoopt niet rond komt. Kopers zien vaak af van deze voorwaarde om te voorkomen dat het huis alsnog aan hun neus voorbij gaat. Omdat er tot nu toe geen maatregelen vanuit de beroepsgroep zijn genomen om misstanden bij de verkoop van woningen tegen te gaan dreigt de minister nu in te grijpen om de transparantie bij de verkoop van woningen te waarborgen.

Minister Ollongren neemt maatregelen voor meer transparantie bij woningverkopen

Verkoper bepaalt wie de woning koopt

Het biedlogboek moet ter inzage beschikbaar worden gesteld aan de verkoper van de woning. Deze kan op basis van de – geanonimiseerde – biedingen bepalen wie de woning mag kopen. Kopers die menen dat het verkoopproces niet eerlijk is verlopen kunnen eveneens inzage in het biedlogboek verzoeken. De minister vindt het ontoelaatbaar dat praktijken van makelaars leiden tot frustratie en irritatie bij zowel kopers als verkopers. Daarom komt zij nu met maatregelen.

Aanvullende maatregelen

Naast de verplichting voor het biedlogboek wil minister Ollongren onderzoeken of het mogelijk is om zaken als een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering verplicht te stellen. Hiervoor is echter een wijziging van de wet nodig wat de nodige tijd in beslag neemt. Zij wil in ieder geval proberen om de kansen om een woning te kopen zo eerlijk mogelijk zijn. De Tweede Kamer bespreekt de brief van de minister eind november 2021.

Bron: Het Financieele Dagblad