Makelaar in verzet tegen de ‘Hugo-regels’ voor beleggers

23 oktober 2023

Haagse makelaar protesteert tegen verkoop van huurwoningen door beleggers als gevolg van overheidsregulering

Haagse makelaar Jochem Agterberg heeft uit protest gifgroene borden op ramen van huurwoningen geplakt, waarop staat: “Deze woning komt nooit meer te huur!”. Agterberg maakt zich zorgen over het toenemende aantal woningverkopen door huizenbeleggers. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn aanscherping van belastingregels, de stijgende rente en de zogenaamde ‘Hugo-regels’, waarbij huurprijzen gereguleerd worden voor beleggers. Agterberg beweert dat deze regels zorgen voor meer schaarste op de reeds krappe huurmarkt.

Terugkeer van huurwoningen naar de verkoopmarktGeen tijdelijke huurcontracten meer voor woningen

Agterberg geeft aan dat veel huurwoningen nu worden verkocht door beleggers, waardoor ze niet langer beschikbaar zijn voor verhuur. Hierdoor komt de reeds krappe huurmarkt nog meer onder druk te staan. De potentiële reguleringsmaatregelen zorgen ervoor dat de rendementen van beleggers worden aangetast.

Impact op de huurmarkt

De Haagse huurmarkt ondervindt aanzienlijke druk door de gestegen vraag, met name van studenten en buitenlandse werknemers. Echter, deze druk heeft soms ongewenste gevolgen, zoals overlast door huurders of snelle veranderingen van huurwoningen naar koopwoningen.

Gekke huurprijzen

De huurprijzen zijn momenteel hoog en de vraag naar huurwoningen is groter dan het aanbod. Woningen worden snel verhuurd voor hogere prijzen, waardoor overbieden bij huurhuizen zelfs voorkomt.

Protest tegen regulering

Met de gifgroene borden wil Agterberg mensen laten nadenken over de gevolgen van huurregulering. Hij vreest dat de huidige situatie alleen maar zal verslechteren, en de nieuwbouw in de stad is ook vertraagd.

Bron: fd.nl