Lagere huren in grote steden vanwege coronacrisis

21 juli 2020

De huurprijzen voor woningen in grote steden dalen licht. Dit lijkt een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Veel buitenlandse studenten en expats zijn naar huis vertrokken toen steeds meer landen in lockdown gingen en het lastig werd om nog het land uit te komen. Hierdoor staan meer huizen leeg en voelen verhuurders zich genoodzaakt om de huurprijs naar beneden bij te stellen om de woning toch nog te kunnen verhuren. Dit biedt wellicht kansen voor ‘gewone’ inwoners van Nederland die op zoek zijn naar een woning.

Dalende huren in de vrije sector in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven

Woningplatform Pararius hield een onderzoek naar de huurprijzen voor vrije sector woningen. Daaruit blijkt dat de huurprijzen voor woningen in grote steden een dalende trend laten zien. Niet alleen buitenlandse studenten en werknemers zijn vertrokken, ook zijn er nauwelijks toeristen die een woning zoeken om tijdelijk in te verblijven. Veel eigenaren van vastgoed besluiten daarom om deze huizen voor langere tijd te verhuren en hiervoor een lagere prijs  te vragen, zodat ze hun verlies kunnen beperken. Volgens deskundigen was het plafond voor de huren al zo ongeveer bereikt. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de prijzen nu een duidelijke daling laten zien.

Lagere huren in grote steden vanwege coronacrisis

Huurprijzen dalen voor tweede kwartaal op rij

De huurprijzen dalen in grote steden al voor het tweede kwartaal op rij. Amsterdam en Eindhoven laten deze trend duidelijk zien. Ook in Den Haag, de stad die het vooral van expats moet hebben, daalden de prijzen in het tweede kwartaal van 2020 met een half procent. Ook in omliggende regio’s zoals in Hilversum en Amstelveen daalden de prijzen. Landelijk is nog wel sprake van een stijging van bijna 2,5%. Maar die stijging is lager dan in dezelfde periode vorig jaar en het is de laagste stijging sinds 5 jaar.

Trend zet nog niet door naar koopwoningen

De trend van dalende huurprijzen voor woningen in grote steden zet nog niet door naar regio’s daarbuiten. Ook de prijzen van koopwoningen stijgen nog steeds. Makelaarsvereniging NVM laat weten dat het aantal verkochte woningen vooralsnog op peil blijft en dat van prijsdalingen nog geen sprake is.

Bron: Het Financieele Dagblad