Een kwart van de ING kantoren in Nederland sluit binnenkort zijn deuren

21 juli 2020

ING Bank heeft besloten dat 42 van de nu nog 170 kantoren in Nederland gaan sluiten. Hiervoor in de plaats komen servicepunten. De sluiting van bankkantoren is een gevolg van de veranderende dienstverlening van banken aan hun klanten. Steeds meer zaken kunnen online worden afgehandeld, het opnemen van cash geld daalt nog steeds. De coronacrisis heeft bepaalde zaken wellicht in een stroomversnelling gebracht. ING laat weten dat er wel servicepunten komen waar standaard bankzaken geregeld kunnen worden, en dat klanten op maximaal 15 autominuten alsnog bij een kantoor terecht kunnen.

Streven van ING: Geen gedwongen ontslagen

ING ceo Van Dusschoten geeft aan dat ernaar wordt gestreefd om de sluiting van bankkantoren niet gepaard te laten gaan met gedwongen ontslagen. Voor een deel van het personeel wordt binnen de organisatie naar een nieuwe functie gezocht. Daarnaast komt er een vrijwillige vertrekregeling voor het personeel. ‘Er zijn nu kantoren waar per uur nog hooguit 3 klanten komen’, aldus Van Dusseldorp. ’Dat is te weinig om nog rendabel te zijn’.

Een kwart van de ING kantoren in Nederland sluit binnenkort zijn deuren

Sluiting van een kwart van alle bankkantoren in Europa

ING was al van plan om kantoren te sluiten. Tijdens de coronacrisis werd een aantal kantoren tijdelijk gesloten, maar na de heropening was de aanloop daar nog lager dan voorheen. Nog meer mensen zijn via internet gaan bankieren en daarom is er steeds minder behoefte aan een fysiek bankkantoor. ING Bank had rond 2010 nog 280 kantoren en ruim 500 balies in bijvoorbeeld boekwinkels. Ook deze balies worden fors minder de komende tijd. Deskundigen verwachten dat alle Europese banken de komende jaren kantoren zullen sluiten en dat dit leidt tot zo’n 25% minder bankkantoren.

Bron: Het Financieele Dagblad