In juli fors minder aanvragen voor hypotheken

16 augustus 2022

Evenals de maanden mei en juni 2022 laat ook juli 2022 een daling van het aantal hypotheekaanvragen zien. In juli werden Er werden bijna 29.000 hypotheken afgesloten of overgesloten, zo’n 16.000 minder dan een jaar eerder. Dat betekent een daling van 36%. In mei en juni daalde het aantal dus ook al maar minder fors, met respectievelijk 14 en 10 procent.

Stijgende hypotheekrente

In de eerste drie maanden van 2022 werden nog fors meer hypotheken afgesloten. Het lijkt erop dat veel mensen nog snel de financiering van hun huis wilden regelen omdat de hypotheekrente toen al aan het stijgen was. Ook grepen veel huiseigenaren de gelegenheid aan om de hypotheek nog tegen een gunstige rente over te sluiten. Er kwamen zoveel aanvragen binnen, volgens Hypotheek Data Nederland ruim 191.000, dat hypotheekaanbieders de vraag niet aankonden en er achterstanden ontstonden.

Weinig oversluitingen

Dat er nog maar weinig hypotheken worden overgesloten blijkt uit de cijfers. Het aantal daalde in juli tot ruim 2.500, zo’n 72% minder dan in juli 2021. Dit is een logisch gevolg van de snel stijgende hypotheekrente. Dit maakt oversluiten niet langer rendabel. Wie dat had willen doen had zijn kans eerder moeten grijpen, iets wat veel mensen met een hypotheek dus hebben gedaan.

Bron: Het Financieele Dagblad