Is shared living een oplossing voor de woningnood in grote steden met ruimtegebrek?

22 maart 2021

Grote steden kampen met ruimtegebrek als het gaat om het bouwen van nieuwe woningen. De vraag is enorm, maar het ontbreekt aan mogelijkheden om te bouwen. Volgens wethouder Bas Kurvers van Rotterdam meent dat shared living een oplossing kan bieden. Een project dat hierop is gebaseerd is Clubhouse Boompjes. Hier huurt een deel van de bewoners eigen ruimte, maar de keuken en de woonkamer worden gedeeld met andere bewoners. Naast volwaardige appartementen zijn er 144 shared living kamers. De huurder heeft een eigen slaapkamer en badkamer, de overige voorzieningen worden gedeeld. Het gaat dan niet alleen om de woonkamer en de keuken, maar ook om deelauto’s, -fietsen en -scooters. Naast enthousiasme is er ook kritiek. Voor ‘nog minder dan een studio’ moet wel bijna 1000 euro huur per maand worden neergeteld.

Delen wordt steeds populairder

Vanwege ruimtegebrek, maar ook uit milieuoogpunt wordt delen steeds populairder. Een woonproject in Amsterdam heeft bijvoorbeeld per 5 woningen maar 1 parkeerplaats. Het doel is dat bewoners auto’s delen en daarnaast gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook het delen van een erf wordt uitgeprobeerd door omwonenden in een plaats in Overijssel.

Is shared living een oplossing voor de woningnood in grote steden met ruimtegebrek

Vooral starters lopen warm voor shared living

Uit onderzoek blijkt dat vooral starters, jonge mensen die zijn afgestudeerd en daardoor hun studentenwoning moeten verlaten, open staan voor shared living. Ze zijn het immers al gewend om faciliteiten zoals een keuken of woonkamer te delen. Wel wijzen deskundigen erop dat deze woonvorm kan leiden tot spanningen. De kans dat een bewoner wordt ‘weggepest’ omdat hij of zij niet in de groep past is groot.

Flexibel wonen is in trek

Flexibel wonen wordt populairder. Jongeren tussen de 25 en 35 jaar willen zich nog niet definitief ergens vestigen. Ze vinden het prettig om te huren, zodat ze indien gewenst of nodig gemakkelijk kunnen verkassen. Huren biedt bepaalde services die ontbreken bij een koopwoning. Je hoeft niet zelf onderhoud te plegen, gemeenschappelijke ruimtes worden soms door een professioneel bedrijf schoon gehouden. Dat maakt dat shared living, zoals nu in de twee woontorens van Clubhouse Boompjes aan de Maas in Rotterdam, zeker enthousiasme zal opleveren. Daar komt bij dat de trek naar de stad naar verwachting zal aanhouden. Anno 2050 woont bijna 70% van de Nederlanders in stedelijk gebied is de verwachting. De huidige trek naar het platteland die stijgend is, mede vanwege corona, doet daar volgens onderzoekers op de lange termijn niets aan af.

Bron: Stadszaken