ING Woonindex: Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt

6 juli 2021

Volgens de ING Woonindex is het vertrouwen in de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2021 gestegen van 111 naar 116 punten. Zowel starters die op zoek zijn naar een woning als woningbezitters waren positiever gestemd. Het maximum voor de index is 200 punten. Veel woningbezitters zijn positief gestemd omdat ze de waarde van hun woning zien stijgen. Daar staat tegenover dat ze zich zorgen maken over een mogelijke stijging van de hypotheekrente. De helft van de woningbezitters denkt bij verkoop van de woning binnen een maand een andere eigenaar te hebben gevonden.

ING Woonindex Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt

Verhuizing meestal binnen 30 km van oude woonplaats

Als mensen gaan verhuizen dan gebeurt dat meestal vanwege een relatie of omdat verandering van omgeving gewenst is. Zestig procent van de verhuizingen vindt plaats om deze reden. Ruim 20% verhuist vanwege familieomstandigheden, werk of studie. Slechts 12% verhuist naar een andere plaats ‘uit nood’ omdat ze geen woning konden vinden die aan hun wensen of financiële mogelijkheden kon voldoen. Als er verhuisd wordt buiten de huidige woonplaats dan ligt de nieuwe stek meestal op ongeveer 30 kilometer van de vorige woonplaats.

Aanpassen aan de nieuwe omgeving

Uit de woonindex blijkt verder dat ruim de helft van de ondervraagden, dat waren er iets meer dan 1.100, vindt dat nieuwe bewoners zich moeten aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Een kwart vindt dat het andersom zou moeten zijn. Bijna de helft van de ondervraagden is van mening dat vrijkomende woningen eerst beschikbaar zouden moeten worden gesteld aan bewoners van de desbetreffende woonplaats.

Bron: Het Financieele Dagblad