Inflatie zorgt voor stijgende hypotheekrente in Nederland

17 februari 2022

De hypotheekrente is al vele jaren historisch laag. Daar lijkt langzaam maar zeker een einde aan te komen. Sinds oktober 2020 hebben we in Nederland te maken met een stijgende hypotheekrente. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de hard oplopende inflatie. De rentes op de financiële markten lopen op, waardoor het voor banken duurder wordt om geld te lenen. Dat vertalen ze vervolgens door aan hun klanten door een hogere rente te berekenen bij het afsluiten van een hypotheek.

Honderd renteverhogingen

De Hypotheekshop monitort sinds 2016 de hypotheekrentes in Nederland. In januari 2022 werden maar liefst honderd stijgingen van de hypotheekrente geregistreerd. Dit is het hoogste aantal sinds de cijfers worden bijgehouden. Centrale banken zullen zeer waarschijnlijk in de loop van 2022 hun tarieven verhogen vanwege de ontwikkelingen op de financiële markten, waarna de hypotheekverstrekkers ongetwijfeld zullen volgen. Hypotheken met een vaste looptijd van 5 of 10 jaar zijn gemiddeld 0,17 procentpunt duurder geworden. Bij sommige hypotheekverstrekkers betaalt de klant zelfs 0,35 procentpunt meer.

Inflatie zorgt voor stijgende hypotheekrente in Nederland

Verdere stijgingen zeer waarschijnlijk

Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat huizenkopers en zij die hun hypotheek opnieuw moeten of willen afsluiten, rekening moeten houden met verder stijgende hypotheekrente. Zolang de rente op de kapitaalmarkt blijft stijgen, en die kans is zeer aannemelijk, zullen de banken volgen omdat ze anders onvoldoende rendement halen uit een verstrekte lening. Uiteraard zijn de rentes nog steeds laag. Twintig jaar geleden zat de hypotheekrente rond de 5%, aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw werden rentes betaald die soms zelfs boven de 10% lagen. Maar desondanks moeten huiseigenaren wel rekening houden met stijgende kosten zodra de rentevaste periode op hun lening afloopt.

Bron: Het Financieele Dagblad