Hypotheekrente stijgt hard: verdubbeling tarief voor 10 jaar vast

5 april 2022

In oktober 2021 was de hypotheekrente nog historisch laag. Daar is krap een half jaar later geen sprake meer van. De rente die moet worden betaald als het rentepercentage voor 10 jaar wordt vastgezet is sindsdien verdubbeld. De rentestijging is niet alleen vervelend voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode afloopt. Ook zij die nu een huis willen kopen en dus een nieuwe hypotheek af moeten sluiten ervaren nadeel. Door de hogere rente kan er minder worden geleend. De rente is overigens nog steeds vrij laag. Voor een hypotheek met NHG en een 10 jaar vast gezette rente geldt nu een percentage van 2%. Dat was in oktober 1%.

Stijging rente bij langere vaste periode

Het is nog steeds mogelijk om de rente voor 20 of 30 jaar vast te zetten. Uiteraard zijn ook de tarieven die daaraan zijn gekoppeld omhoog gegaan. Toen de hypotheekrente nog historisch laag was betaalde een klant voor 20 jaar vast een rente van 2,77%. Het percentage voor een hypotheek met 30 jaar rentevast ligt nu gemiddeld op 2,93%, in oktober 2021 was dat nog 2%.

Hypotheekrente stijgt hard verdubbeling tarief voor 10 jaar vast

Rentestijging op de kapitaalmarkt

Dat de hypotheekrente niet langer historisch laag is komt door de stijgende rente op de kapitaalmarkt. De schulden van overheden stijgen rap. De Van Bruggen Adviesgroep houdt de ontwikkeling van de rentes bij en brengt hier wekelijks een rapport over uit. Het is nog afwachten, aldus de VBA, of de stijgende hypotheekrente gevolgen heeft voor de huizenprijzen. In februari steeg de prijs van een koophuis nog met gemiddeld 20% ten opzichte van februari 2020. Als er al gevolgen zichtbaar worden dan moeten die vanaf ongeveer de maand mei duidelijk worden.

Bron: Het Financieele Dagblad