De huurprijs per m2 daalt opnieuw in 5 grote steden in Nederland

14 april 2021

De trend dat de huurprijzen in de vrije sector 5 grote steden in Nederland dalen zet door. Ook in het eerste kwartaal werd een daling van de huren geconstateerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 werd 2,4% minder huur per vierkante meter betaald. De gemiddelde huurprijs bedroeg € 16,34. Vooral in Amsterdam en Rotterdam was sprake van een flinke daling.

Stand van de huurmarkt

Pararius houdt al geruime tijd bij hoe de huurprijzen zich ontwikkelen. Dit kwartaal daalden de prijzen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht. Dat was voor het eerst dat alle 5 grote steden een prijsdaling lieten zien. Utrecht doet dit kwartaal voor het eerst mee. De daling was het grootst in Rotterdam, namelijk 7,8%. In Amsterdam bedroeg de daling van de huurprijzen in de vrije sector 7,4%. In de hoofdstad betaalt een huurder gemiddeld nog wel verreweg het meest voor een huurwoning in de vrije sector, namelijk € 21,76 per vierkante meter.

De huurprijs per m2 daalt opnieuw in 5 grote steden in Nederland

Minder expats en verkoop van huurwoningen

De daling van de prijzen in de vrije sector heeft tot gevolg dat er minder huurwoningen beschikbaar komen. Veel vastgoedeigenaren besluiten gezien de huidige marktontwikkeling om hun vastgoed te verkopen. Vooral in de duurdere wijken van Rotterdam valt dit op. In Amsterdam merken makelaars dat vooral gemeubileerde huurwoningen minder makkelijk  verhuurd worden. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat er minder expats zijn en bedrijven veel minder op zoek zijn naar een woning. Appartementen zijn nog wel in trek voor de verhuur. Deze zitten echter vaak in een lager prijssegment dan eengezinswoningen. Ook dit is een oorzaak voor de daling van de huurprijzen in de vrije sector.

Bron: Het Financieele Dagblad