Huizenzoeker in Amsterdam heeft iets meer keuze

26 januari 2021

Wie op zoek is naar een huis in Amsterdam heeft het al jaren moeilijk. Het woningaanbod in Amsterdam is al jaren krap, zeker als het gaat om enigszins betaalbare woningen. Als gevolg van de coronacrisis is het aantal huizen dat in de hoofdstad te koop wordt aangeboden iets gestegen. Voor het derde kwartaal op rij zijn er meer woningen in de verkoop gekomen, waardoor mensen die een huis zoeken in Amsterdam meer keuze hebben. De prijzen zijn echter onverminderd hoog.

Een trek naar de rand van de stad

Dat het woningaanbod in Amsterdam stijgt komt onder andere doordat mensen vertrekken uit de stadsdelen in het centrum en zich in buitenwijken vestigen, of in plaatsen in de directe omgeving van Amsterdam. Hier zijn de woningen vaak goedkoper en ruimer. Omdat er sinds corona veel meer thuis wordt gewerkt, en die trend zich ook na de pandemie lijkt voort te zetten, kiezen steeds meer mensen ervoor om ruimer te willen wonen. De groep Amsterdammers die de stad niet uit hoefde voor wonen, werken en ontspanning slinkt. De kleine woningen in de hoofdstad werden voor lief genomen, maar steeds meer mensen komen tot het besef dat ze buiten Amsterdam voor hetzelfde of zelfs minder geld veel meer ruimte hebben.

Huizenzoeker in Amsterdam heeft iets meer keuze

Meer appartementen in de verkoop

Er worden in Amsterdam vooral appartementen te koop aangeboden. Het aanbod in deze categorie groeide met zo’n 20%. Dit komt onder andere doordat expats zijn vertrokken en er ook minder toeristen naar de hoofdstad komen die hun intrek voor een paar weken in een appartement willen nemen. De stijging van de prijzen begint wat af te vlakken, al ligt de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Amsterdam nog steeds rond de 493.000 euro, ruim 4% hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Landelijk stijgen de prijzen echter veel harder, gemiddeld meer dan 11% in 2020. Het aanbod is en blijft laag, in veel regio’s kan een koper uit maar 2 woningen kiezen.

Huizenzoekers buiten de Randstad verdubbeld

Ten opzichte van 2015 is het aantal inwoners van de Randstad dat een huis zoekt in een andere provincie bijna verdubbeld. Mede daardoor worden de prijzen in heel Nederland opgedreven. In regio’s als Zutphen en Hardenberg was de stijging zelfs rond de 20%. De enige oplossing om het woningaanbod in Amsterdam maar ook in de rest van Nederland te laten groeien is meer nieuwbouw. De NVM verwacht echter dat het aantal nieuwbouwwoningen dat in de verkoop komt op korte termijn niet significant zal toenemen.

Bron: Het Financieele Dagblad