Honderden panden die investeerder Blackstone in Amsterdam kocht staan leeg

15 september 2021

Blackstone is een durfinvesteerder in vastgoed. Sinds 2019 koopt het bedrijf ook woningen in Nederland, soms met honderden tegelijk. Dit leidde tot de nodige argwaan omdat Blackstone nu niet bepaald een goede reputatie heeft. In andere landen waar de investeerder actief is zijn veel klachten over slecht onderhouden panden en snel oplopende huurprijzen. Nadat een pand al langere tijd leeg stond werd het gekraakt. Blackstone deed daarop een zogenaamde ‘leegstandsmelding’ voor 328 van hun woningen in Amsterdam. Zo’n melding is verplicht als een woning langer dan 6 maanden niet wordt bewoond. Onduidelijk is of er nog meer panden van Blackstone al voor langere tijd leeg staan.

Honderden panden die investeerder Blackstone in Amsterdam kocht staan leeg

Woningportefeuille van 500 mln euro

De gemeente Amsterdam weet niet precies hoeveel panden Blackstone in Amsterdam in bezit heeft. De durfinvesteerder in vastgoed verwierf sinds de activiteit in Nederland een portefeuille ter waarde van meer dan 500 mln. Het gaat daarbij vooral om woningen in Amsterdam, maar ook in andere plaatsen zoals Utrecht en Rotterdam werden woningen gekocht. Blackstone geeft aan dat een deel van de woningen leeg staat vanwege onderhoud en een ander deel vanwege renovatie of het inventariseren van de kosten voor het opknappen. Veel van de gekochte huizen verkeerden volgens de investeerder in slechte staat.

Leegstand is onwenselijk

De SP-fractie binnen de Amsterdamse gemeenteraad stelde vragen over de leegstand van panden van Blackstone. Gezien de huidige woningnood is dit zeer onwenselijk. De beschikbare woningen moeten zo veel mogelijk worden bewoond, zo vindt de gemeenteraad. Binnenkort gaat de gemeente met Blackstone in gesprek over de leegstand, in de hoop snel tot een oplossing te komen.

Bron: Het Financieele Dagblad