Hogere huurinkomsten voor vastgoedbelegger NSI in het derde kwartaal van 2021

18 oktober 2021

Het toegenomen thuiswerken lijkt kantoorvatgoedbelegger NSI niet hard te raken. In het derde kwartaal van 2021 werd er 6% meer huur geïncasseerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn wel huurders die de veranderde situatie tijdens de uitbraak van corona aangrijpen om te bezuinigen op het aantal vierkante meters kantoorruimte. Maar het gaat daarbij vooral om wat meer afgelegen bedrijven die vooral een backoffice functie hebben. Dit soort vastgoed was door NSI al vóór de uitbraak van corona deels afgestoten.

Bedrijven kiezen voor een andere invulling

Het blijkt dat huurders niet zo snel besluiten om minder vierkante meters te huren. Ze kiezen voor een ander gebruik van de ruimtes. Er komen minder werkruimtes maar meer vergaderkamers en kamers waar mensen in stilte kunnen werken of waar met twee of drie mensen gespaard kan worden. Dit wordt uiteraard deels ook ingegeven omdat bedrijven vastzitten aan langlopende contracten. De huurprijzen op populaire locaties zoals de Amsterdamse Zuidas liggen alweer op het niveau van vóór corona, gemiddeld wordt hier 500 euro per vierkante meter betaald.

Hogere huurinkomsten voor vastgoedbelegger NSI in het derde kwartaal van 2021

Leegstand blijft stabiel hoog

NSI noteert over het derde kwartaal van 2021 een leegstand van 7.8%, deze is gelijk aan het tweede kwartaal. Vooral de leegstand van hun flexkantoren, bekend onder de naam Het Nieuwe Kantoor, is met 15% hoog. Dat sommige bedrijven nog niet aan uitbreiding denken heeft onder meer ook te maken met een gebrek aan personeel en problemen met leveringen in bepaalde sectoren. NSI verwacht dat de situatie ook in het 4e kwartaal van 2021 zal verbeteren en handhaaft daarom de eerder gedane winstverwachting voor dit jaar.

Bron: Het Financieele Dagblad