Gesloten Blackstone-fonds Breit symbool voor veranderende Amerikaanse markt

27 december 2022

Recentelijk sloot Blackstone-fonds Breit voor beleggers. Hogere rente en veranderingen in de marktomstandigheden leiden tot druk op het rendement. De beleggersfondsen doen dan al jaren hetzelfde als beleggers vertrekken, namelijk sluiten. Dit helpt tijdelijk tegen de leegloop. Dat dit nu zelfs Blackstone overkomt zegt het nodige. De markt staat flink onder druk door de stijgende rente.

Het vastgoedfonds Breit liet weten dat beleggers in november meer stukken wilden verkopen dan in de voorwaarden is opgenomen. Wanneer beleggers willen uitstappen, dan koopt het fonds maandelijks maximaal 2% van de boekwaarde terug. Per kwartaal zelfs niet meer dan 5%. Zo voorkomt het dat het vastgoed gedwongen moet afstoten. Beleggers wilden echter alleen in november al 5% kwijt, in oktober wilden zij al 2,7% kwijt.

Belangrijk fonds

Breit is een belangrijk fonds voor Blackstone. Je legt minimaal 1 miljoen in. Het Blackstone-fonds is er voor Amerikaans onroerend goed. Dit gaat om woningen en industriële panden. Ook is een klein deel bestemd voor datacenters, hotels, kantoren en winkels. Het heeft een omvang van 144 miljard. Sinds september 2021 is voor 35 miljard aangekocht.

Er is veel veranderd sindsdien. Zo gaf de FED aan dat de inflatie langer zou gaan duren. In maart werd pas de rente verhoogd. Het rendement op 10 jarige treasury’s steeg naar 3,53%. De hypotheekrente steeg tot 6,5%.

Gesloten Blackstone-fonds Breit symbool voor veranderende Amerikaanse markt

Duurder om te financieren

Het is duurder geworden om te financieren. Dit raakt consumenten, bedrijven en investeerders. De goed verhandelbare activa zoals staatsobligaties en aandelen hebben hier minder last van dan bijvoorbeeld vastgoed. Goedkoop geld heeft vermogensbeheerders aangetrokken om in relatief illiquide activa te beleggen.

De Financial Times ziet niet hetzelfde bij Breit als bij hefboomfondsen die in de kredietcrisis in problemen raakten. Dit komt door de conservatieve financiering en de voorkeur voor woningen. Bovendien is het Blackstone-fonds transparant geweest over het illiquide karakter. Bovendien zijn vooral Aziatische beleggers uitgestapt.

Breit honoreerde 43% van de vertrekwensen, voor een bedrag van 1,3 miljard dollar. In januari kunnen beleggers opnieuw een aanvraag doen. Dan gelden de 2% per maand en 5% per kwartaal weer. Breit liet weten dat het een minderheidsbelang in MGM Grand en Mandalay Bay in Las Vegas verkoopt aan een vastgoedpartner.

Waardedalingen op komst

Wie verder kijkt dan Blackstone-fonds Breit alleen, ziet dat er problemen zijn in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Zo laat Meta, moederbedrijf van Facebook weten dat het Hudson Yards in New York gaat verlaten en 23.000 vierkante meter leeg komt te staan. De techbedrijven waren een belangrijke speler in Manhattan.

Door ontwikkelingen zoals hybride werken is de vraag naar kantoorruimte flink kleiner. Uit nieuwe berekenen blijkt dat alleen in New York al 39% niet meer nodig is. Dit heeft een waarde van 453 miljard dollar.

Bron: Het Financieele Dagblad