Fiscaal voordeel voor starters op de woningmarkt schiet zijn doel voorbij

12 mei 2021

Het kabinet bedoelde het ongetwijfeld goed: Jongeren tot 35 jaar die voor het eerst een huis kopen betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. Maar inmiddels blijkt dat het financiële voordeel voor deze groep als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het CBS constateerde dat in het eerste kwartaal van 2021 het aantal transacties in deze doelgroep fors steeg. Maar de starters waren niet voordeliger uit. Want de verkoopprijs van woningen steeg dusdanig fors dat er van voordeel geen sprake meer is. Deskundigen waarschuwden hier direct al voor toen dit plan werd gelanceerd.

Verbetering van de positie van starters niet gelukt

Het kabinet besloot  tegelijk met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor jonge starters op de woningmarkt, deze belasting voor beleggers juist te verhogen. Wie nu een woning koopt waar hij niet zelf gaat wonen betaalt 8% belasting bij de overdracht. Dit leidde in de laatste maanden van 2020 tot een run op huizen door investeerders.

Fiscaal voordeel voor starters op de woningmarkt schiet zijn doel voorbij

Woning voor starters nog verder buiten bereik

Zij die hun woning willen verkopen lijken aan het langste eind te trekken. De huizenprijzen blijven maar stijgen. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt ruim boven de 4 ton, die voor een bestaande woning komt daar dicht in de buurt. En de starters op de woningmarkt? Die zien hun kans op een betaalbaar huis alsnog in rook opgaan. Die 2% voordeel waar ze van kunnen profiteren is allang verdampt. Deze belastingmaatregel heeft de woningeconomie zeker geen goed gedaan. Het is afwachten of het kabinet met andere maatregelen gaat komen om jongeren op de woningmarkt te ondersteunen. Vanwege het feit dat het kabinet demissionair is en de formatie na de verkiezingen niet echt wil vlotten, lijkt een eigen huis voor starters verder weg dan ooit.

Bron: Het Financieele Dagblad