Faillissement CoolCat drijft leegstand winkelpanden Wereldhave verder op

31 oktober 2019

Er waren al grote zorgen over de leegstand van winkelpanden in Nederlandse steden. Maar nu ook kledingwinkelketen CoolCat zijn deuren heeft moeten sluiten is het probleem weer een stukje groter geworden. Vastgoedbedrijf Wereldhave merkt dat overduidelijk, want in veel van hun winkelcentra was een vestiging van CoolCat aanwezig. CoolCat huurde zes winkelpanden van deze vastgoedbelegger. Na het faillissement daalde de bezettingsgraad van de winkelcentra van Wereldhave met 1%. Dat lijkt niet veel, maar het heeft toch wel degelijk impact.

Zorgen om Wereldhave in Nederland

Wereldhave belegt in Nederland hoofdzakelijk in winkelcentra in middelgrote steden. Van de zes panden die beschikbaar kwamen nadat CoolCat failliet ging is er tot nu toe slechts 1 opnieuw verhuurd. De overige 5 locaties staan nog leeg en er is geen zicht op spoedige herbestemming. Dat is zorgelijk, want leegstand van winkelpanden is slecht voor het imago en daardoor voor de omzet van overige winkels en dat kan meer faillissementen of verhuizing van bedrijven tot gevolg hebben.

Faillissement CoolCat drijft leegstand winkelpanden Wereldhave verder op

Nieuwe strategie voor Wereldhave

De recent aangestelde CEO van Wereldhave, Mathijs Storm, werkt met het management aan een nieuwe strategie voor het bedrijf. Dat is nodig, want ook in Frankrijk en België, de andere twee landen waar Wereldhave actief is, gaat het niet goed met het winkelvastgoed. In Frankrijk is de bezettingsgraad slechts 92%. Wel zijn er nieuwe contracten gesloten met onder andere Albert Heijn, maar dat is nog niet genoeg om het tij weer ten goede te keren. Meer nieuws over de nieuwe strategie wordt verwacht bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019, die in februari 2020 worden verwacht.

Bron: Het Financieele Dagblad