Er wordt een minder hoog bedrag geleend voor de aankoop van een huis: huizenmarkt in Nederland koelt af

4 juli 2022

Hypotheekadviseur De Hypotheker constateert een voorzichtige daling in het gemiddeld geleende bedrag voor de aankoop van een woning. Dit kan wijzen op het afkoelen van de huizenmarkt in Nederland. In het tweede kwartaal van werd er gemiddeld €322.000 geleend. In het tweede kwartaal van 2021 was dit nog €326.000. De Hypotheker ziet voor het eerst een daling sinds het bedrijf deze cijfers bijhoudt. Dit gebeurt sinds 2019.

Stijgende hypotheekrente

Het afkoelen van de huizenmarkt wordt voor een belangrijk deel ingegeven door de stijgende hypotheekrente. Hierdoor kunnen mensen minder lenen en dus is er minder ruimte om te overbieden op de vraagprijs. Dat er minder wordt overboden komt ook omdat in het tweede kwartaal meer woningen te koop werden aangeboden waardoor kopers meer keus hebben. Huiseigenaren lijken de verkoop van hun woning nu te willen regelen om prijsdaling voor te zijn.

Er lijkt toch een eind te komen aan de snel stijgende hypotheekrente

Minder overgesloten hypotheken

Dat de rente stijgt is ook te merken aan het aantal hypotheken dat wordt overgesloten. Dat daalde in het tweede kwartaal van 2022 met een kwart ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar. Degenen die hun hypotheek wilden oversluiten hebben dit hopelijk al gedaan. De verwachting is namelijk dat de rente in de komende maanden verder zal oplopen.

Bron: Het Financieele Dagblad