Er lijkt toch een eind te komen aan de snel stijgende hypotheekrente

24 mei 2022

Was een paar maanden geleden nog ver verwachting dat de hypotheekrente stijging nog wel even zou aanhouden, het tij lijkt nu toch al wat te keren. De eerste hypotheekverstrekkers hebben in april hun tarieven weer iets naar beneden bijgesteld. Dit constateert Van Bruggen Adviesgroep. Niet alle hypotheekverstrekkers verlaagden hun tarieven, er waren ook nog wat stijgingen. Maar de algemene trend van een overal oplopende rente lijkt toch wat te veranderen.

Grote onrust op de huizenmarkt

De hypotheekrente stijging zorgt voor de nodige onrust op de huizenmarkt. Kopers vrezen dat ze nu helemaal geen woning meer kunnen bemachtigen omdat ze met hun inkomen immers minder kunnen lenen. Mensen die hun huis willen verkopen maken zich zorgen of de prijzen niet gaan zakken. Sommigen verkopen hun huis om die reden eerder dan eerst het plan was en trekken tijdelijk in een huurwoning of vakantiewoning totdat ze hun nieuwe woning kunnen betrekken.

Er lijkt toch een eind te komen aan de snel stijgende hypotheekrente

Daling van de marktrente

Sinds half mei lijkt de marktrente weer wat te dalen. Deze geldt als graadmeter voor de hypotheekrente. Daarom is de verwachting dat de stijging van de hypotheekrente misschien wat zal afvlakken. De rente ontwikkeling lijkt echter niet heel veel invloed te hebben op de huizenprijzen. Door de krapte op de huizenmarkt ziet het er niet naar uit dat de prijs voor een koophuis de komende periode sterk zal gaan dalen.

Bron: Het Financieele Dagblad