Economen van de Rabobank verwachten hogere huizenprijzen en dalende verkoopcijfers

22 maart 2021

Wie op zoek is naar een koopwoning zal ook in 2021 en 2022 rekening moeten houden met hoge verkoopprijzen van woningen. Deskundigen van de Rabobank verwachten dat het aantal verkochte huizen de komende twee jaar zal dalen. De prijs van een huis blijft fors stijgen, de voorspelling is dat een woning aan het einde van 2021 circa 8% duurder is dan aan het begin van het jaar. Voor 2022 wordt rekening gehouden met een stijging van nog eens 4%. Verbeterde macro-economische voorspellingen hebben ervoor gezorgd dat de verwachte stijging van de huizenprijzen naar boven is bijgesteld. Eerder ging de bank nog uit van een stijging van 5,5% in 2021 en een verwachte stijging van 2,5% het jaar daarop.

Het aantal verkochte woningen daalt

Dat de prijzen stijgen houdt verband met de aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Daarnaast zal de werkloosheid naar verwachting minder hard stijgen dan aanvankelijk werd gedacht. Het aantal verkochte woningen daalt de komende jaren. De belangrijkste reden daarvoor is dat er simpelweg te weinig woningen worden gebouwd. In 2020 werden er nog ruim 230.000 huizen verkocht. In 2021 daalt dat aantal naar verwachting naar 220.000 en in 2022 met nog eens 10.000. Daardoor zal de verkoopprijs van woningen blijven oplopen en wordt een koophuis voor een steeds kleinere groep haalbaar.

Economen van de Rabobank verwachten hogere huizenprijzen en dalende verkoopcijfers

Stijging van de verkoop in januari 2021

In januari 2021 steeg het aantal verkochte woningen flink, met maar liefst 40%. Hiervoor was een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Vanaf 1 januari 2021 betalen jongeren tot 35 jaar die voor het eerst een huis kopen geen overdrachtsbelasting. Later besloot minister Ollongren dat ook jongeren die al een koophuis hadden maar wilden verkassen naar een andere koopwoning ook gebruik mogen maken van deze regeling. Dit scheelt 2% op het bedrag van de kosten koper.

Onzekerheid over de prognose voor de huizenprijzen

Of de verkoopprijzen van woningen daadwerkelijk dit jaar met 8% stijgen is overigens nog erg onzeker. Beleggers kochten juist in de laatste maanden van 2020 nog panden, omdat zij vanaf 1 januari 2021 een flink hogere overdrachtsbelasting van 8% betalen. Het is nu nog lastig te voorspellen hoe groot de invloed daarvan op het aantal verkochte woningen zal zijn. Ook zal veel afhangen van het verdere verloop van de corona pandemie en de daarmee gepaard gaande economische ontwikkelingen.

Bron: Het Financieele Dagblad